Orădenii fug de criză la muncă în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orădenii pot aplica pentru un post de vânzător în magazinele Debenhams din Marea Britanie
Orădenii pot aplica pentru un post de vânzător în magazinele Debenhams din Marea Britanie

Firmele de recrutare şi biroul EURES Bihor primesc de zece ori mai multe CV-uri pentru un job în Anglia, decât anul trecut.

Orădenii încep să fie din ce în ce mai interesaţi de locurile de muncă în străinătate, în condiţiile în care oferta locală este tot mai săracă. Dacă înainte de criză, în 2008, la sediul Eures de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor orădenii veneau rar pentru a aplica pentru slujbe în străinătate, lucrurile s-au schimbat radical în acest an.

„Peste cinci sute de persoane sunt înscrise în baza noastră de date. Anul trecut pe vremea aceasta erau cel mult cincizeci”, spune Simona Burdean, consilier EURES Bihor. Potrivit unui sondaj realizat de www.yourjobs.ro, 495 din 800 de persoane au spus că le este foarte greu să-şi găsească un job nou în ţară, din cauza crizei. Din cele 800 de persoane, peste 70 de procente au absolvit studii superioare.

Anglia, în topul preferinţelor

Reprezentanţii firmelor de resurse umane spun că anunţurile joburilor în Marea Britanie atrag mii de aplicanţi. „Foarte mulţi tineri îşi trimit CV-urile pentru joburile din Anglia”, spune Lavinia Catrinar, manager la firma care administrează site-ul de locuri de muncă www.yourjobs.ro. Catrinar spune că firmele cu sediu în Anglia sunt interesate să contracteze personal din România.

„Mi s-au cerut o mie de oameni, cu experienţă în vânzări sau merchandising, pentru lanţul de magazine Debenhams”, spune Catrinar. Potrivit acesteia, salariile pentru merchandiseri, care lucrează doar câteva ore pe zi, sunt de 650 de lire sterline pe lună. În schimb, pentru vânzători, remuneraţiile lunare ajung la 1.500 de lire sterline. „Condiţia principală este să stăpânească foarte bine limba engleză, pentru a se putea descurca în conversaţiile cu clienţii”, spune Catrinar. Aceasta declară că i s-a mai solicitat personal românesc de către firme din Anglia, din domeniul cosmeticelor şi al jucăriilor de lux.

Agricultura, la mare căutare
Potrivit Simonei Burdean, orădenii aplică pentru joburi în agricultură, construcţii şi în sistemul hotelier, în Anglia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Cei mai interesaţi de joburi în afara ţării sunt orădenii cu studii medii sau universitare.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite