Orădenii care locuiesc în centrul istoric sunt obligați să-și renoveze fațadele imobilelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirile din centrul vechi vor fi reabilitate
Clădirile din centrul vechi vor fi reabilitate

Anul acesta, orădenii care sunt proprietari de imobile în centrul vechi, sunt obligați să-și renoveze atât fațadele cât și curțile interioare. Cei care nu au bani, vor fi împrumutați de primărie pe o perioadă de trei până la cinci ani, timp în care vor avea proprietatea ipotecată.

Proprietarii care dețin locuinţe sau alte spaţii în clădirile-monument ale Oradiei, vor intra în renovări, voit sau nu, anul acesta. Pentru aceia care nu-și permit să renoveze din banii lor, primăria va da un împrumut de trei până la cinci ani. Banii vor fi distribuiți prin Fundația pentru Monumente Istorice. Pe perioada împrumutului, apartamentele vor fi puse sub ipotecă, iar primăria va garanta plata către societatea comercială cu care proprietarii au contract pentru lucrări. Proprietarii au liberatea de a-și alege singuri firma cu care fac lucrările și prețul, singura condițiie fiind să-și aleagă companii care au mai executat renovări de monumente.

Primul imobli care va intra în programul de restaurare este o casă cu 30 de familii din Piața Unirii numărul cinci. Evaluarea costurilor de reabilitare va fi finalizată în cursul acestei săptămâni

Următorul imobil de pe lista de priorităţi a municipalităţii este Casa Poynar, cea care a adăpostit fosta librărie Mihai Eminescu. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare şi prezintă un pericol pentru orădeni. Accesul pietonilor pe o parte din trotuar a fost blocat, pentru a preveni accidente.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite