Orădenii bat Occidentul la jocuri de logică, la concursurile internaționale de profil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Cacuci şi membrii asociaţiei sale se antrenează pentru campionatul mondial din acest an
Radu Cacuci şi membrii asociaţiei sale se antrenează pentru campionatul mondial din acest an

Capitala Bihorului este reşedinţa singurului club de puzzle din România afiliat la Federaţia Internaţională de Rebus. Echipa României se clasează anual pe primele 15 locuri la Campionatul Mondial de Rebus, din peste 30 de ţări participante.

Bazele Asociaţiei Logic Club au fost puse de Radu Cacuci, hotărât să pună România pe harta internaţională a jocurilor minţii. „M-am apucat de jocuri logice în 1996. M-a iniţiat un prieten şi m-a prins microbul”, şi-a amintit preşedintele. După ce românii au întâmpinat nenumărate probleme fiindcă nu erau afiliaţi la Federaţia Internaţională World Puzzle, orădeanul s-a zbătut să pună pe picioare o asociaţie naţională. „Am reuşit să creăm o comunitate respectată la nivel mondial. Ne pregătim individual, dar ne ajutăm reciproc cu probleme ca sudoku, mine, inegalităţi, bătălii navale sau pictură prin cifre. Marea problemă este că nu se găsesc reviste de specialitate”, a spus, pentru Adevărul de Seară Oradea, Radu. În ciuda lipsurilor, echipa condusă de orădean a ajuns în topul primelor 15, la campionatele mondiale de specialitate.

Orădenii din club spun că, de mici, erau pasionaţi de logică. „De la 14 ani mi-am petrecut câte o oră pe zi rezolvând probleme”, a mărturisit informaticianul Emeric Lorincz. „Am avut ocazia să cunosc oameni de pe toate continentele" , explică orădeaul. În plus, campionatele sunt o ocazie de a vedea lumea de la fereastra unui hotel de cinci stele, într-un sejur pentru care achiţi 400 de euro.
Asociaţia este deschisă persoanelor de toate vârstele, pasionate  sau dornice să se dezvolte prin jocul cifrelor. „În faţa jocului, te simţi provocat să gândeşti logic şi rapid. Apoi te îndrăgosteşti de cifre ”, a spus şi Dan Onofrei, profesor de matematică. Membrii orădeni se pregătesc temeinic pentru campionatul mondial din 2010, care se va ţine în Polonia.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite