Orădenii au devenit vânători de promoţii, pentru a-şi asigura coşul zilnic. Vezi cât costă o vizită la supermarketurile din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coşul zilnic ne costă tot mai mult
Coşul zilnic ne costă tot mai mult

După creşterea TVA, orădenii nu mai cumpără cafea, carne, dulciuri şi cosmetice scumpe. Retailerii din Oradea spun că orădenii s-au orientat spre brandurile de alimente mai ieftine, sau chiar au renunţat la anumite produse. Promoţiile sunt cele care îi scot din criză atât pe cumpărătorii orădeni, cât şi pe retaileri.

Supermarketurile din Oradea se confruntă cu un moment critic, tendinţa de consum în rândul orădenilor fiind una de scădere. Stelian Vlad, director de magazin la Carrefour  Lotus, a declarat că orădenii s-au reorientat spre produsele alimentare mai ieftine."Există o tendinţă de scădere la alimentele scumpe", a spus Stelian Vlad.

Cumpărături strict necesare

Sabin Fane, directorul de marketing al supermarketului Billa din Oradea, a confirmat şi el tendinţa cumpărătorilor de a da banii doar pe produsele strict necesare. Amalia Ţurcanu, director magazin la Selgros Cash&Carry Oradea,  a spus că orădenii continuă să cumpere alimente, chiar şi pe cele care nu sunt strict necesare, dar au renunţat la confecţii, în acest sector înregistrându-se o scădere a vânzărilor.

Cumpără doar la ofertă

Piroska Sabău este pensionară şi primeşte în poştă reviste publicbitare, cu ofertele marilor magazine.  „Studiez oferta primită în poştă şi cumpăr de la fiecare magazin numai produsele care sunt la preţ promoţional. Mă limitez la alimentele strict necesare, orez, zahăr şi mezeluri", a spus Piroska Sabău. Aceasta a recunoscut că, în ultimele luni, din coşul său zilnic au dispărut cafeaua, dulciurile şi carnea.  Situaţia nu este una specifică pensionarilor. Şi tinerii orădeni sunt mai nou la fel de cumpătaţi. Adriana Barna, o vânzătoare în vârstă de 27 de ani, a recunoscut că a redus din cheltuielile lunare, renunţând la ciocolată, parfumuri şi cosmetice de firmă. Asemenea ei, Gergeta Ferar, o altă tânără, în vârstă de 19 ani, a spus că primele produse tăiate de pe lista obişnuită de cumpărături au fost dulciurile fine.

Consumul alimentar este în scădere la Oradea, deşi nu este o scădere accelerată.

Dacian Palladi, consultant financiar

Un studiu al Institutului Naţional de Statistică arată că majoritatea persoanelor au făcut economie, produsele de bază avand o pondere mai mare la vânzare.

Scump, tot mai scump

Elena Meszaros (29 ani) îşi face cumpărăturile săptămânale din acelaşi supermarket, de circa doi ani. "Am tot auzit de scumpiri, de efectele TVA, însă în ultimele două luni preţurile au crescut foarte tare. Dacă anul trecut, cu 100 de lei, îmi cumpăram toate cele necesare pentru mic dejun şi întreţinerea curăţeniei pentru o săptămână, acum, pe aceleaşi produse, în aceeaşi cantitate, cheltui circa 150 de lei. E trist, fiindcă ceea ce cumpăr de aceşti bani sunt produse de bază, nimic ieşit din comun", a spus Elena Meszaros.

Preţuri orientative, în magazinele din Oradea

Orez - 4 lei kg

Făină - 4 lei

Pâine - 3 lei kg

Cartofi - 4 lei

Roşii - 6,5 lei

Castraveţi - 7 lei

Portocale - 3 lei

Ulei - 5,5 lei litru

Carne - 15 lei

Mezeluri - 12 lei

Conserva de carne - 5 lei

Conserve de pateu - 3 lei

Lapte - 2,8 lei litru

Brânză - 15 lei

Unt - 4 lei

Zahăr - 4 lei

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite