Oradea: Orădenii apelează la tratamente naturiste doar obligați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii naturiști constată că orădenii preferă încă medicina tradițională.

Numărul mare de magazine naturiste duc la impresia falsă că orădenii utilizează aceste terapii pe scară largă.
„Este o impresie falsă. Orădenii apelează la acest tip de tratamente abia atunci când epuizează toate celelalte metode ale medicinii tradiționale”, spune doctorul Florin Micliuc, unul dintre puținii apostoli al medicinei naturiste din Oradea.
Din experiență, acesta spune că pacienții apelează la această alternativă doar când le-a ajuns cuțitul la os. Doctorul Micliuc susține că românii se scaldă într-o ignoranță totală la capitolul stil de viață sănătos. În parte este din cauza tradiționalismului și conformismului ce caracterizează societatea românească. „Românii  nu prea au curajul să testeze și alte modalități de tratament, mai ieftine, mai eficiente și fără efecte secundare, care merg direct la cauză nu doar la efect”, spune specialistul.

Stresul, factor de  îmbolnăvire

Doctorul Florin Micliuc susține că una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor orădenilor este stresul. „Avem nevoie de o anumită doză de stres, dar acesta nu trebuie lăsat să ne copleșească. Trebuie să avem un management al stresului”, spune medicul. Acesta a avut cazuri de pacienți care au lucrat în străinătate, iar la întoarcerea în țară nu s-au mai putut bucura de ce au agonisit. S-au îmbolnăvit din cauza stresului la care au fost supuși. Specialistul crede că problema stresului poate fi rezolvată după ce pacientul își stabilește prioritățile și sensul vieții.

Stil de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos este un proces îndelungat, pentru care este nevoie de o motivație puternică. „Eu însumi am avut nevoie de câțiva ani pentru a-mi reconsidera valorile și a pune totul pe o altă bază”, recunoaște medicul. Acesta precizează că stil de viață sănătos înseamnă nu doar dietă alimentară, ci modalitate de a munci, de a se odihni, de a face față stresului sau de a se hidrata. Datorită comodității, majoritatea pacienților prefer medicina tradițională, care tratează efectele și nu presupun efort mare. „Mulți pacienți spun că dacă renunță la țigară, cafea și alcool nu mai au nicio bucurie în viață”, precizează medicul, recunoscând că el însuși a fost fumător. Pacienții aleg alternative tratamentelor naturiste dacă medicul le câștigă prietenia și încrederea. „După ce le-am câștigat prietenia pacienților, le-am explicat că stilul de viață sănătos este ca regulile de circulație. Protejează și prezervă, nu rănesc organismul”, spune medicul.

Meniu vegetarian

Interesul orădenilor față de stilul de viață sănătos se rezumă la meniuri culinare și ceaiuri. Florian Chirilă, patronul restaurantului vegetarian din municipiu a ajuns la concluzia că orădenii sunt interesați de acest tip de dietă doar în prima fază, după ce au fost șocați de diagnostic. „Mulți vin să întrebe și chiar să învețe după ce se îmbolnăvesc. Foarte mulți renunță însă în două-trei săptămâni pentru că nu au rezultate imediate”, spune el. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite