Oradea: Orădenii vor avea câteva taxe speciale în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Orădenii vor avea câteva taxe speciale în 2010
Oradea: Orădenii vor avea câteva taxe speciale în 2010

Politica fiscală a Oradei pe 2010 prevede introducerea câtorva taxe speciale care să disciplineze cetățenii.

Majoritatea taxelor și impozitelor locale vor staționa în 2010. Excepție vor fi nașterea unor taxe noi pentru cei care locuiesc în zona centrală, cluburile și unitățile de alimentație publică cu program după ora 23.00 și gospodăriile care nu au contract de salubritate, anunță primarul Ilie Bolojan. Impozitul pe imobile pentru persoanele juridice va scădea doar cu 0,1%, nu cu 0,2% cum se angajase executivul la instalare. Firmele vor plăti un impozit de 1,3% pe an.

Taxă pentru clădiri nerenovate

„Persoanele fizice care locuiesc în perimetrul istoric al Oradei și nu și-au renovat fațadele în ultimii 15 ani, vor plăti o taxă specială de 3 lei pe metru pătrat pe an, dacă locuiesc într-un imobil monument și 2 lei pe metru pătrat pe an dacă locuiesc într-un imobil care nu a fost declarat monument. Dacă locuiesc pe Corso, taxa va fi de patru respectiv trei lei pe metru pătrat  pe an. În cazul persoanelor juridice care au proprietăți pe Corso, dacă sunt monument taxa va fi de cinci lei pe metru pătrat pe an, iar dacă nu sunt monument trei lei. „Proprietarii imobilelor monument nu plătesc impozit pe proprietate pentru că se presupune că au anumite cheltuieli de întreținere. După cum se observă nu s-au achitat de întreținerea imobilelor”, spune Bolojan.

Taxă nouă pentru cluburi

Cluburile care vor funcționa după ora 23.00, vor plăti pentru fiecare oră de funcționare în plus o taxă de 3.000 de lei pe oră pe an, dacă au sub o sută de metri pătrați, respectiv 5.000 de lei pe oră pe an, dacă au peste o sută de metri pătrați. Cele care au activitate non-stop vor plăti o taxă specială de 21.000, respectiv 35.000 de lei pe an. Asta înseamnă o taxă de 8,50 lei, pe oră pe seară. Cluburile care funcționează la marginea orașului nu vor fi taxate suplimentar. Bolojan a precizat că o asemenea taxă specială funcționează cu succes în Marea Britanie. Din banii obținuți din această taxă vor fi înlocuite coșurile de gunoi distruse de clienții cluburilor și va fi făcută curățenie în zona acestor unități, spune Ilie Bolojan.

Mai multă curățenie

Gospodăriile care nu au contract de salubritate vor fi obligate și ele la o taxă specială. Aceasta va fi egală cu dublul contractului de salubrizare. În acest mod familiile respective vor fi stimulate să încheie contract de salubritate cu operatorul autorizat și să nu mai arunce deșeurile în depozitele clandestine.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite