Orădenii pot trăi senzaţiile unei urmăriri ca-n filme la o partită de airsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Airsoftul îi face pe practicanţii săi să simtă „pe viu" senzaţiile resimţite în confruntările militare. Jocul, asmemănător paintballului, dar cu bile în loc de vopsea şi arme identice ca aspect şi greutate cu cele folosite în conflictele armate, este „ultimul răcnet" în domeniu.

Tânărul înaintează cu băgare de seamă prin clădirea dezafectată. E o linişte de mormânt. Cel mai tare zgomot este cel produs de propria respiraţie. Dintr-o dată, se opreşte. Parcă a zărit o umbră...Nu trec câteva secunde, că simte ceva rece i se lipeşte de ceafă. „Te predai?", se aude din spatele său.

Airsoft este un joc de echipă conceput să imite cât mai fidel tacticile şi misiunile militare. Jocul, în sine, este atât de fidel realităţii, încât este folosit pentru sesiuni de antrenamente a forţelor poliţiei sau armatei sau firmelor de pază.

Jocul militaro-sportiv l-a cucerit şi pe orădeanul George Filimon (22 de ani) manager la o companie de asigurări. Tânărul a jucat chiar primul meci de airsoft disputat în singura sală de acest fel din Oradea. Tânărul, un fost amator de jocuri de acţiune pe calculator, şi-a dat seama imediat că airsoftul reprezintă experimentarea reală a realizărilor virtuale. „E un sentiment aparte să ştii că ţii în mână o armă reală. De regulă, aleg să joc cu Kalashnikov", povesteşte George Filimon. Tânărul merge cu prietenii aproape săptămânal la sala de airsoft, stă două ore, pentru care cheltuie până la 40 de lei. „E vorba de adrenalină şi de distracţie. Scopul este să rezişti «viu» cât mai mult timp. Fiecare încearcă să elimină cât mai mulţi adversari. Au fost meciuri după care m-am ales cu vânătăi", spune George.

Pionierul  airsoftului

În luna martie a acestui an, Radu Torjoc (23 de ani) a înfiinţat 104 Airsoft Oradea, care se ocupă de organizarea jocurilor de airsoft. „Preţul practicat de mine este de 0.20 bani/bilă, deci 100 de bile se achiziţionează cu 20 de lei. La 200 de bile cumpărate, ofer 100 de bile gratuit. Cam acelaşi preţ se practică şi în paintball. Un meci durează până toţi membrii unei echipe sunt eliminaţi. Armele de la airsoft volosesc bile de plastic, nu de vopsea, cum e la paintball", spune Radu. „Un echipament complet poate ajunge până la 2.000 de euro, din care 200 de euro e arma. Echipamentele cumpărate de mine sunt compuse din  replică, încărcător, echipament de protecţie, mască sau ochelari", afirmă Radu Torjoc. Airsoftul se bazează pe reguli clare şi pe sportivitatea participanţilor la joc. „Nu se trage în safe-zone, masca rămâne tot timpul pe cap, nu ai voie să deconspiri poziţii ale inamicilor, tu fiind mort, jocul este interzis persoanelor sub 16 ani, odată atins de bilă, ridici arma sus şi strigi «mort», îndreptându-te spre safe-zone, nu ai voie sa tragi fără să vezi inamicul etc", a spus Radu câteva dintre reguli.

Istorie de jumătate de secol

Airsoft este alternativa mult mai realistă la paintball. Un joc de echipă conceput să imite cât mai fidel tacticile şi misiunile militare. Jocul în sine este atât de fidel realităţii încât este folosit pentru sesiuni de antrenament a forţelor poliţiei sau armatei sau firmelor de pază şi apărare.

Airsoftul a fost dezvoltat în Japonia la începutul anilor 1960, unde acesul la armele de foc a devenit restrictiv. Oamenii căutau o alternativă legala de a-şi satisface pasiunea pentru arme şi război şi astfel s-au născut primele replici ale armelor de foc care la început nu erau funcţionale. Sistemul care făcea replica să funcţioneze a fost inventat de americani şi preluat la sfârşitul anului 1970 de către japonezi, care l-au încorporat în propriile lor modele false de arme. Fabricanţii au pus un mare accent pe copierea cât mai exactă a design-ului armelor de foc având grijă ca aceste jucării să nu poată fi vreodată modificate pentru a trage cartuşe reale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite