Oradea: Orădenii respectă și după moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florăriile și cimitirul sunt pline de orădeni care aduc un omagiu dispăruților iubiți.

Orădenii își onorează azi rudele și prietenii dispăruți prea curând, ducându-le flori și candele la mormânt și făcând curățenie.

Mixtura etnică ce caracterizează Oradea a ajutat la extinderea tradiției de omagiere a celor „plecați la cele veșnice”.
„Cumpăr flori pentru mormântul mamei”, spune Demeter Esmeralda. Ea a ales un buchet de crizanteme uriașe ca inima plină de dragoste a mamei sale. Așa i se pare că este mai aproape de ea și că își arată în continuare recunoștința față de tot ce i-a oferit mama în viață.

Maria Gliga a mers și în timpul săptămânii la mormântul soțului ei. A murit acum cinci ani. „Am avut o căsnicie foarte frumoasă, aproape 50 de ani. A fost un om deosebit”, spune femeia simplu. Ea vine periodic la mormânt, singură, cu fiica lor sau cu o prietenă tot văduvă. În sufletul ei, știe că bărbatul pe care l-a iubit e tot viu și o privește zâmbind din cer, atunci când pune candele sau flori la mormântul lui.

Orădenii care nu au bani prea mulți, dar vor să-și omagieze în continuare dragii dispăruți cumpără coronițe din mușchi, conuri și flori uscate de la florării sau coronițe din flori de plastic din piețe. „Nu-mi place plasticul, dar acum nu îmi permit ceva mai deosebit. Vreau totuși să duc ceva la mormântul bunicului”, spune Ana Vasile. Va face curățenie la mormânt, se va ruga și va pune coronița.

Tradiție salvatoare
Florarii s-au pregătit din timp pentru sărbătoarea de azi, știind că orădenii își respectă morții dragi. Vânzările sunt mai bune.
„Orădenii țin tradiția asta și pe timp de criză”, spune Aurelia Bogdan , care are o florărie în apropiere de centru. Vânzările nu sunt la fel de mari ca anul trecut, dar sunt mai mari decât la începutul lunii. „Se cumpără candelele specifice, crizanteme în ghiveci, coronițe, jerbe sau buchețele de margarete mutant”, explică ea.

Între timp, a primit o comandă de coroane de flori pentru o altă înmormântare și o coroniță pentru o urnă cu cenușă. „Fiecare client are pretenții la flori cât mai frumoase și rezistente, chiar florile preferate ale persoanei pierdute. Ei aleg florile și în funcție de câți bani au alocat pentru asta, pe lângă celelalte cheltuieli pe care le au”, explică Aurelia Bogdan.


Mor cu adevărat doar cei uitați
Părintele Vasile Sabău precizează că cinstirea morților a fost preluată de creștinii ortodocși din Ardeal pentru aprofundarea legăturii cu cei plecați. „Moartea nu este ultima etapă a vieții, ci o punte spre noua viață”, spune el. La judecata obștească se va ține cont nu doar de faptele celor morți, ci și de efectele faptelor lor și de rugăciunile celor vii pentru ei, adaugă preotul. „N-au murit cu-adevărat decât cei care au fost uitați”, conchide preotul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite