Orădenii care nu reabilitează faţadele clădirilor din zona protejată ar putea rămâne fără case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţadele clădirilor din centrul istoric trebuie reabilitate
Faţadele clădirilor din centrul istoric trebuie reabilitate

Orădenii care locuiesc în perimetrul central al oraşului, în alte clădiri decât cele declarate monumente istorice, vor primi, până la sfârşitul acestui an, notificări din partea Primăriei Oradea, prin care vor fi anunţaţi care sunt modalităţile în care îşi pot reabilita faţadele. Dacă nu vor avea bani, municipalitatea va face lucrările din bugetul local, însă va recupera cheltuielile de la proprietari, chiar şi prin execu

Primarul Ilie Bolojan împreună cu Lucia Iacob, directoarea Instituţiei Arhitectului Şef, a prezentat elementele de noutate pe care le aduce Legea nr. 153/2011 referitor la reabilitarea faţadelor şi măsurile pe care le poate lua municipalitatea. Legea nr. 153/2011 priveşte măsurile de creştere a calităţii arhitecturale şi ambientale a clădirilor, legea aplicându-se tuturor proprietarilor, care nu au întreţinut faţada clădirilor.  Legea conţine momentan unele neclarităţi, municipalitatea urmând să solicite Ministerului de Resort unele lămuriri cu privire la zona protejată, respectiv dacă dispoziţiile legii se vor putea aplica clădirilor care nu sunt monument istoric, dar se află în zona protejată.

Priorităţi

Primul obectiv al municipalităţii este să stabilească zone de acţiune prioritară. „Vom susţine zona I din perimetrul central, respectiv pietonalul, Piaţa Ferdinand şi Piaţa Unirii. În această zonă vom identifica şi vom inventaria toate imobilele, care nu sunt clasate ca monumet istoric, iar în acest sens ne va folosi foarte mult studiul de faţade deja realizat. După identificare, vom trece la notificarea proprietarilor, cu privire la măsurile pe care vor trebui să le ia. Potrivit normelor legale, în termen de 60 de zile de la notificare, fiecare proprietar va trebui să dea un răspuns cu privire la modul în care va înţelege să aplice aceste măsuri", a spus primarul Ilie Bolojan.

Mai mult timp, pentru clădirile cu mai mulţi proprietari

Dacă proprietarii acestor imobile se vor angaja să reabiliteze faţada pe cheltuiala lor, vor avea la dispoziţie 12 luni pentru realizarea acestor lucrări. Primăria Oradea analizează în acest moment stabilirea unui termen de execuţie de 1 an şi jumătate pentru clădirile mai mari sau cu mai mulţi proprietari. Totodată, Primăria Oradea are în vedere pregătirea unui buget de intervenţie. „În acest sens, vom putea pune la dispoziţie 1 milion de Euro/an, care vor putea fi investiţi în reabilitarea faţadelor", a spus primarul Ilie Bolojan. Cu această sumă, primarul preconizează că vor putea fi reabilitate între 5 şi 10 clădiri pe an.

Ipotecă pe clădirea reabilitată

În situaţiile în care, proprietarul de imobile nu şi-a respectat angajamentul de a-şi reabilita faţada în termenul prevăzut, respectiv 12 luni sau 18 luni, Consiliul Local va putea hotărî unde să distribuie din cei 1 milion de euro, reprezentând fondul de intervenţie. Astfel, din acest fond se va putea executa reabilitarea faţadei, concomitent cu punerea unei ipoteci pe clădirea reabilitată, de unde va decurge şi obligaţia proprietarului de imobil de a-şi achita datoria către municipalitate în termen de 3 ani. În cazul în care, proprietarii nu vor avea bani din resurse proprii, noua lege prevede posibilitatea de accesa un credit bancar. În acest sens se va crea un fond pe România - bani pe care băncile îi vor putea împrumuta persoanelor fizice sau asociaţiilor de proprietari în scopul reabilitării faţadelor. Împrumutul acordat de bănci se va face prin garanţii guvernamentale. Creditele care vor fi accesate vor putea reprezenta maxim 90% din valoarea lucrării, restul de 10% trebuind să fie asigurate de proprietarul imobilului. Potrivit Legii nr. 153/2011, Consiliul Local va putea aproba finanţarea integrală a cazurilor sociale şi totodată, va putea face scutiri pe o perioadă de 5 ani de la impozitul pe clădirea, a cărei faţadă a fost reabilitată.

Dezbatere publică

„Urmează, ca luna viitoare, Primăria Oradea să organizeze o dezbatere publică cu privire la toate aceste măsuri, după care se va trece la votarea în Consiliul Local a zonei de intervenţie, iar apoi la identificarea şi inventarierea clădirilor, urmând ca până la finalul acestui an, toţi proprietarii din centru să fie notificaţi, pentru a şti ce au de făcut în continuare", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Citeşte mai multe despre acest subiect, astăzi, în Adevărul de Transilvania

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite