Orădenii și maghiarii lucrează la un DVD în valoare de peste 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Biro Rozalia a spus că vor fi digitalizate circa 50.000 de pagini de istorie
Viceprimarul Biro Rozalia a spus că vor fi digitalizate circa 50.000 de pagini de istorie

Primăria Oradea și Consiliul Județean Hajdu-Bihar  au lansat astăzi proiectul „Patrimoniul digital transfrontalier şi prezentarea istoriei comune, organizarea sesiunilor ştiinţifice, realizarea publicaţiilor". Este vorba despre un proiect unic în Europa, în valoare de 380.000 de euro, care vizează digitalizarea unor documente dintre anii 1700 și 1850.

Potrivit informațiilor transmise de către Primăria Oradea, proiectul are ca scop cercetarea şi punerea în valoare a trecutului istoric şi a relaţiilor culturale în Euroregiunea Bihor - Hajdú-Bihar. În cadrul acestuia se vor digitaliza hărţi, documente de construcţie urbană, infrastructură subterană, procesele verbale ale şedinţelor Consiliului Local, diplome şi alte documente, din perioada 1700-1850. „Vom înfiinţa două ateliere de digitalizare performante, unul la Oradea şi altul la Debreţin, prin care vom digitaliza 45.000-50.000 de pagini, pe parcursul a 12 luni", a spus viceprimarul Biro Rozalia.

Pe net

„La sfârşitul proiectului, toată lumea va putea primi un DVD, cu datele adunate, acestea urmând a fi disponibile şi pe internet, pe o pagina specială. Am speranţa că acest proiect va aduce o coeziune mai accentuată în cadrul Euroregiunii, întărind totodată şi colaborarea dintre cele două judeţe", a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hajdu-Bihar, Toth Attila. Proiectul este finanțat cu 380.000 de euro. Primăria Oradea contribuie doar cu puțin peste 1.500 de euro. Partenerii asociaţi în proiect sunt Arhivele Naţionale ale României, Direcţia Judeţeană Bihor, Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor şi Consiliul Judeţean Bihor. DVD și site-ul ar trebui să fie gata până în aprilie 2011.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite