Orădenii care se debranșează de la căldură pot apela la sistemele alternative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la banala încălzire cu lemne la cazanele pe peleți sau panourile solare, orădenii care locuiesc în case și nu vor să mai plătească facturi către Electrocentrale sunt ofertați de comercianți producători cu reduceri de prețuri. Orădenii care locuiesc în apartament nu pot decât să-și îmbunătățească sistemul actual de încălzire pentru a reduce pierderile de căldură.

Prețul energiei termice facturat de Electrocentrale Oradea a acrescut cu 20% față de iarna anului 2009. Dacă atunci oamenii plăteau 145 de lei pe Gigacalorie, acum tariful este de 174,71 de lei. Speriați de costuri, oamenii au decis să se debranseșe de la magistralele CET, în special ce care locuiesc la case. „15% din locuințele orădenilor sunt la ora actuală debranșate de la încălzire. În general, este vorba despre case aflate în zonele limitrofe ale orașului", spun directorul CET, Dragoș Gligor.  De opțiunea orădenilor încearcă să profite producătorii și comercianții autohtoni, care susțin că nu și-au modifcat tarifele comparativ cu anul trecut.

Lemne la prețuri convenabile

 Comercianții de lemne își așteaptă deja clienții în Piața din Cetate. Oamenii spun că și-au păstrat în principiu același prețuri ca anul trecut, în timp ce unii susțin că sunt dispuși să micșoreze prețul. „Avem cereri încă din vară pentru lemne. Oamenii preferă să-și cumpere lemne din timp și speră că obțin un preț mai bun dacă se aprovizionează înainte de venirea iernii", spune comerciantul Viorel Bojoc.  Chiar dacă prețul unui camion de lemne este 1.500 de lei, orădenii spun că le este avantajos. „Locuiesc într-o casă de 115 metri pătrați și consum un camion de lemne pe iarnă. Rar ni s-a întâmplat să consumăm un camion și jumătate", spune Claudia Stana. „Lemnele ne ajung în condițiile în care la casă dăm drumul la foc de la sfârșitul lui septembrie. La bloc îngheți de frig sau folosești calorifer electric până se dă drumul la căldură", spune orădeanca.

Încălzire ecologică

O altă alternativă pentru orădenii care stau la casă, este încălzirea cu brichete de rumeguș sau cu peleți. Acest sistem este convenabil pentru orădenii care au case mai mari de 150 de metri pătrați, pentru că peleții au putere calorică mai mare. „Am o casă de 200 de metri pătrați și consum aproximativ o tonă de peleți pe lună, dar doar în lunile pline de iarnă, când este foarte frig. În plus, în banii aștia îmi intră și apa caldă, care dacă ești branșat la oraș se plătește separat", spune și Mircea Conta. O tonă de peleți  este aproximativ 700 de lei, dar prețul scade în funcție de cantiatea cumpărată.

Panouri solare

Peste 150 de orădeni au depus încă din vară cereri la Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, pentru a beneficia de finanțare dacă își aleg metode de încălzire ecologice. Prin programul Casa Verde, orădenii primesc finanțare de până la 8000 de lei. Majoritatea au optat pentru panouri solare și pompe de încălzire. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească aplicantul sunt să fie proprietar, să nu aibă datorii la stat şi să nu fi încălcat legislaţia mediului.

Reparații capitale la bloc

 Dacă orădenii care stau la case au mai multe soluții pentru a scăpa de facturile prea mari, cei care locuiesc la bloc au puține opțiuni. Oamenii pot să-și repare sau să-și schimbe instalațiile din casă, pentru a fi siguri că nu vor avea pierderi de căldură. „Orădenii care vor să facă schimbări și reparații au timp până în data de 1 octombrie", spune șeful Electrocentrale. Pentru a fi siguri că vor plăti „prețul corect", oamenii pot instala repartitoare. Cei care nu-și permit schimbarea caloriferelor, pot alege să-și debranșeze una dintre camere în cazul în care au mai multe. „Iarna asta vor renunța la încălzirea din camera de zi. Voi încălzi doar dormitorul nostru și al copiilor", spune Costin Mihalache

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite