Orădenii care au datorii la bugetul local nu mai primesc ajutor social timp de cinci luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarii de asistenţă socială care au restanţe la impozite sau care nu şi-au plătit amenzile vor rămâne cinci luni de zile fără banii de ajutor social. Reglementarea este o modificare a legii privind venitul minim garantat, prin care tuturor celor care înregistrează debite la bugetele locale li se suspendă acordarea de ajutor.

De la 1 februarie, conform schimbărilor legislative, nu pot primi beneficii sociale cei care deţin obiecte de artă, bijuterii şi metalele preţioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal şi porţelan de mare valoare, blănuri de valoare ori obiecte de colecţie, dar nici cei care nu îşi vor plăti impozitele şi taxele locale.

„Achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local în termen de 5 luni atrage reluarea dreptului la beneficiile de asistentă socială, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligaţia, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării. În cazul neachitarii taxelor în termenul de 5 luni, dreptul la beneficiile de asistentă socială încetează", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bihor, Simona Vesa.

Drepturile de acordare a venitului minim garantat şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei se stabilesc de către Primăria Oradea, pe baza anchetelor sociale şi a unei liste a bunurilor ce conduc la excluderea solicitantului de la acordarea drepturilor. Titularii ajutorului social sau cei ai alocaţiei pentru susţinerea familiei au obligaţia de a depune din 6 în 6 luni, o declaraţie pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile realizate de către membrii acesteia.

În Oradea sunt aproape 7.000 de persoane asistate social.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite