Orădeni dependenţi de muncă şi cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile au scos la iveală că 90 la sută din români au o dependenţă care le distruge vieţile şi le răneşte familiile.

„M-am recunoscut în dependenţa de shopping”, a mărturisit Florica Haş, după încheierea primei conferinţe susţinute săptămâna aceasta de psihologul elveţian Bruno Schwengeler, la Oradea. O altă participantă s-a recunoscut în dependenţa de muncă, iar pe nepoata ei în dependenţa de calculator.

„Eu muncesc enorm de mult. Totdeauna am susţinut că muncesc atât pentru că vreau să las ceva valoros în urma mea, pentru că vreau să fiu mulţumită de calitatea muncii mele. Psihologul acesta are dreptate. Adevăratele mele motive au fost altele”, a recunoscut Daniela Burlacu.
Dependenţa e o foame nepotolită
Psihologul eleveţian Bruno Schwengeler susţine că dependenţele reflectă o foame după dragoste, acceptare şi recunoaştere. „Fără un respect de sine satisfăcut, persoana va apela la diverse metode pentru a-şi demonstra valoarea. Orice surogat care îi amorţeşte această nevoie este acceptat”, a explicat psihologul. Persoana dependentă, indiferent de vârstă sau de sex, îşi construieşte un adevărat imperiu iluzoriu, în care se simte apreciată, valoroasă, acceptată, iubită.

Cei mai mulţi oameni devin dependenţi încă din copilărie, când au suferit anumite traume fizice sau psihice. Există însă cazuri şi de dependenţe apărute în tinereţe sau chiar la maturitate, când persoana nu face faţă unor provocări sau responsabilităţi. Cele mai frecvente dependenţe întâlnite de psihologul elveţian la români sunt de shopping, de muncă, de calculator, băutură şi tutun. Potrivit psihologului, cu cât se adâncesc mai mult în dependenţă, oamenii îşi strică relaţiile cu cei din jur şi personalitatea.

Eliberarea de sub jugul dependenţei

Pentru a scăpa de dependenţă, orice persoană trebuie mai întâi să aibă curajul să recunoască realitatea. Majoritatea dependenţilor o neagă din cauza fricii. Următorii paşi sunt autodescoperirea şi recunoaşterea propriei valori. Schwengeler spune că cei care cred în Dumnezeu câştigă mai uşor lupta cu dependenţele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite