Oradea: Orădencele devin mame, să scape de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a evita concedierile şi reducerile de salarii, angajatele îşi iau concedii de maternitate sau programează o sarcină. Statisticile Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO) arată că numărul femeilor care cer indemnizaţii pentru creşterea copilului a crescut în ultimele luni.

În ciuda crizei, sau, după cum povestesc unele mame, chiar datorită crizei, tot mai multe orădence iau decizia să devină mame. Acestea solicită indemnizaţii pentru creşterea copilului, care reprezintă o sursă sigură de venit, în vremuri nesigure. Viitoarele mămici, pe lângă toate celelalte aspecte legate de familie şi dorinţa de a avea un copil, îşi doresc să rămână însărcinate în această perioadă şi din motive practice. Dacă rămân gravide nu îşi vor pierde locul de muncă, şi au şansa de a sta acasă şi a-şi creşte odraslele, pe un salariu destul de bun.
Cu toate că vroia un copil înainte de a începe criza economică şi chiar a născut în urmă cu un an, Cristina se consideră o mămică norocoasă. „Mi-am dorit foarte mult un copil şi nu m-am gândit deloc atunci la alte aspecte de ordin material. Dar acum îmi dau seama că am fost norocoasă pentru că firma la care lucram nu mai are activitate”, spune Cristina M, fostă asistent manager la o editură din Oradea. Cazul Cristinei nu este unul singular. Tot mai multe femei rămân însărcinate în această perioadă pentru a nu-şi pierde locul de muncă şi pentru a beneficia de indemnizaţiile oferite de stat. Mihaela a născut în urmă cu şase luni şi spune că deşi a rămas însărcinată înainte de a se instala criza economică în ţară, momentul a fost foarte potrivit şi din punct de vedere al banilor. „Nu pot să spun că am vrut să rămân însărcinată pentru că e criză, ci pentru că mi-am dorit foarte mult un copil. Pot să spun însă că am avut noroc că am nimerit această perioadă. Sigur voi sta acasă până ce fetiţa împlineşte un an, apoi, dacă voi fi chemată la serviciu o să mă întorc. Dar asta presupune să am cu cine să-mi las copilul. În primul rând mă gândesc la binele fetiţei”, a spus Mihaela M., responsabil marketing la o reprezentanţă auto.

Mai multe mame în concedii
Potrivit datelor Administraţiei Sociale Comunitare Oradea numărul dosarelor depuse pentru acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului a crescut, comparativ cu anul 2007. Dacă în 2007 au fost depuse 1.497 de dosare, în 2008 numărul lor a crescut la 1.548, iar în acest an, până în data de 31 octombrie, au fost deja depuse 1.531 de dosare pentru indemnizaţii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite