Orădeanul care a prejudiciat statul cu 1,8 milioane de lei a fost arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Florin Bochiș (33 ani), unul dintre orădenii reținuți miercuri pentru că ar fi  prejudiciat statul cu peste 1,8 milioane de lei, prin crearea unui adevărat circuit evazionist, a fost arestat pentru 29 de zile printr-o decizie a Tribunalului Bihor. Vasadi Karoly Imre (26 de ani), implicat și el în dosar, va fi cercetat în stare de libertate.

Potrivit informațiilor furnizate de Tribunalul Bihor,  Florin Bochiș a înființat  o societate comercială - SC Metal Distribution SRL Oradea - prin care a cumpărat marfă din import, după care a vândut-o către un intermediar - SC Reny & Imy Trans SRL Oradea, care, la rândul său, a vândut marfa altor societăţi controlate de Bochiș, printre care SC Denilux SRL Oradea. În final, marfa a fost revândută, iar TVA a fost recuperată succesiv, societatea importatoare având obligaţia de a plăti TVA la bugetul de stat, fiind prima din acest circuit comercial. "Prin urmare, cercetările conduc la concluzia că inculpatul îşi însuşeşte sumele datorate statului de la firma importatoare pe care, de asemenea o controlează, după care introduce sumele în circuitul comercial şi, pentru a conferi un caracter licit, efectuează alte tranzacţii comerciale, de această dată în afara oricăror îndoieli", se arată în rechizitoriu.

Cetățean maghiar, administrator în acte

Totodată, Bochiș a găsit un cetăţean ungur, pe care, în schimbul sumei de 25.000 forinţi (aproximativ 90 Euro) l-a adus în Oradea şi l-a convins să răspundă oriunde va fi întrebat cu „da" în limba română, după care, cu ajutorul lui Vasadi Karoly Imre, care s-a recomandat drept translator, l-a prezentat pe cetățeanul străin autorităţilor (ORC, bancă comercială, avocat, notar) şi a făcut în așa fel încât maghiarul a devenit administratorul societăţii comerciale importatoare, cu un sediu fictiv, obţinând specimen de semnătură, semnând înscrisurile oficiale, etc.

Cetățeanul maghiar a declarat că a acceptat propunerea orădeanului din cauză că avea probleme financiare. Mai mult, el a precizat că nu i-au fost traduse discuţiile la care a asistat când a fost prezentat autorităților în calitate de administrator, iar când cerea explicaţii traducătorul evita răspunsul.


Garda Financiară Bihor a evaluat  suma totală a taxelor şi impozitelor datorate şi neachitate de firmele lui Bochiș la peste 1,8 milioane de lei. "La percheziţia domiciliară au fost găsite înscrisuri şi acte de identitate din care se poate trage concluzia că inculpatul desfăşoară în continuare această activitate, şi că înfiinţează societăţi noi de genul celor de mai sus în aceleaşi scopuri descrise deasupra", se arată în rechizitoriu. Florin Bochiș nu recunoaște acuzațiile care îi sunt aduse.

A încercat să "șteargă" urmele

Cu toate astea, din datele existente la dosar, reiese că Bochiș ar fi instigat la distrugerea unora din documentele financiar-contabile ale firmei importatoare, care au fost arse în crematoriul din localitatea Betfia.  Mai mult, din interceptările telefonice, anchetatorii au constatat că acesta a încercat să influențeze și organele de anchetă. "Din procesul-verbal al transcrierii interceptării convorbirii telefonice din 10.03.2011 ora 21.10, rezultă că inculpatul a încercat deja să apeleze la o persoană „care participă la arestări" în scopul rezolvării problemei, cu privire la care afirmă că „s-a ajuns la mine". Starea şi dispoziţia prezentă a inculpatului poate crea temerea că este hotărât să ia orice măsură pentru a nu se mai „ajunge" la acesta.Drept urmare acţiunile inculpatului pot avea drept consecinţă zădărnicirea adevărului", se arată în documentele existente la dosar. "Lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, pericol ce rezultă din circumstanţele reale ale comiterii faptei, iar faptul că nu s-a produs un rezultat mult mai grav nu este de natură a explica lipsa acestui pericol", apare în motivarea judecătorilor Tribunalului Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite