Orădeanca Ioana Rotar a reuşit să transforme slăbiciunea în performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana face gimnastică ritmică din clasele primare și a fost înzestrată cu o mobilitate rară care-i permite exerciții dificile de contorsionism. Adolescenta care ne-a reprezentat la Românii au talent își împarte viața între sport, școală și, atunci când îi permite timpul, artă.

Ioana s-a născut cu deplasare de bazin și s-a apucat de mișcare încă de la trei ani, la sfatul doctorilor. "Doctorii mi-au sfătuit părinții să mă apuc de mișcare. Eram la grădiniță atunci când am avut ocazia să fac prima dată gimnastică. Veneau la noi studente, membre în Clubul Sportiv al Universității și  ne învățau mișcări de bază", povestește Ioana. Copila s-a făcut repede remarcată datorită mobilității mari pe care o avea. În scurt timp, părinții Ioanei au început să primească bilețele prin care erau sfătuiți să-și înscrie fata la gimnastică de performanță. "Mama era sceptică, spunea că sunt prea firavă și nu sunt făcută pentru asta. După lungi insistențe însă, a hotărât să facă o încercare", își amintește adolescenta. "În primele luni de antrenamente mi s-a părut dificil. Dacă la grădiniță era mai relaxat, la club erau alte pretenții", spune micuța sportivă. Chiar dacă i-a fost mai greu, Ioana a avut exemple de urmat. Le-a admirat din prima zi pe colegele ei mai mari, Andrada și Alexa. Și-a dorit să ajungă ca ele, în special când le-a văzut dansând. "Țin minte că atunci am văzut prima dată un exercițiu cu panglica și m-a fascinat. De atunci m-am îndrăgostit de panglică iremediabil", mărturisește fata.

Pe podium

Ambițioasă, Ioana a hotărât să urmeze exemplele cât mai repede și după doar trei luni de antrenament a urcat pe podium la Campionatele Naționale. După încă trei luni de pregătire, a luat locul III la Cupa României. "În același an am luat și o medalie de aur la concursul pe echipe", spune sportiva care și-a început cariera cu dreptul.
După lansare au urmat ani de muncă, de concursuri și de medalii pentru Ioana Rotaru. An după an adolescenta a concurat împotriva sportivelor din lotul național, s-a antrenat participând la amicale în străinătate și și-a dedicat zilnic timpul gimnasticii. La fiecare categorie de vârstă Ioana făcea cunoștință cu un obiect nou, până când a ajuns, la vârsta de 14 ani, să mânuiască și coarda și panglica, măciucile, cercul sau mingea în fiecare concurs."Am început cu coarda și cu panglica. M-am bucurat pentru că aveam o slăbiciune pentru panglică, dar coarda  mi s-a părut dificilă", spune ea. Dificil i s-a părut și să „jongleze" cu măciucile, dar nu s-a lăsat învinsă de obstacole fizice. „Atunci când lucrezi cu obiecte este imposibil să nu te accidentezi. Corpul meu este mereu plin de vânătăi, de julituri și de cucuie. Dar atunci când ajung pe scenă știu că a meritat", susține Ioana. "Fiecare obiect cu care lucrez are frumusețea lui. Coarda înseamnă energie, cercul înseamnă spectacol, panglica înseamnă eleganță și rafinament, mingea înseamnă grație iar măciucile înseamnă duritate și dinamism", dezvăluie sportiva.

Contorsionistă la Românii au Talent

Chiar dacă este îndrăgostită de gimnastică și vrea să facă performanță cât timp îi va permite sănătatea și vârsta, Ioana nu a uitat că a pornit pe acest drum din pricina mobilității aparte. Adolescenta a început să facă exerciții de contorsionism inspirându-se de pe internet. "Am urmărit pe internet și la televizor, exercițiile care se făceau la circ și am început să fac și eu. Mă pregăteam tot la club, după antrenamentele de gimnasitcă. Din păcate în România nu există concursuri pentru acest gen de sport și nu am putut să practic decât în diverse spectacole", spune ea. Când a auzit de preselecțiile la Românii au Talent, Ioana a decis să-și încerce norocul cu un număr de contorsionism. "Am ales asta pentru că era ceva deosebit. Când m-am dus la preselecții am crezut în talentul meu și am crezut în șansa mea pentru că nu concuram cu profesioniști. Visul meu era să ajung în finală", mărturisește Ioana. Tânăra s-a calificat în semifinală și spune că a avut puțin timp de pregătire la dispoziție. "Numărul pentru semifinală l-am pregătit cu două zile înainte, pentru că în paralel trebuia să particip la un alt concurs. Sunt dezamăgită de rezultat. Cred că puteam mai mult", susține sportiva. "Concursul însă mi-a dat ocazia să întâlnesc oameni deosebiți, atât printre concurenți, cât și în juriu. Știu că am început să plâng când am auzit că nu am trecut mai departe și a venit la mine Mihai Petre. M-a felicitat și mi-a spus să nu renunț", povestește Ioana.
Participarea la Românii au talent i-a adus Ioanei însă o recunoaștere importantă a muncii sale. "Pentru mine a fost un pas de lansare. Mi se dechid mai multe uși acum. Am oferte pentru spectacole în care să fac numere de contorsionism, am fost chemată inclusiv la nunți. Asta mă ajută nu atât financiar cât pentru că pot face practică și mă pot face cunoscută", spune ea.

Artist în timpul liber

Pare greu de crezut că un copil care face gimnastică de perfomanță, contorsionism și școală are timp liber. "Mă antrenez cinci zile pe săptămână, 2-3 ore, după școală, iar înaintea unei competiții, mă antrenez și sâmbăta", explică orădeanca. Cu toate astea, la școală Ioana este premiantă, chiar dacă asta a însemnat pentru ea de multe ori să învețe și noaptea. Fata și-a propus să dea admitere anul viitor la unul dintre liceele de top din Oradea, la filologie. În puținul timp care-i rămâne între școală și sport, Ioana își dezvoltă și alte laturi ale personalității. "Am făcut printre picături dans de societate, modeling și înot. Foarte atrasă însă am fost de actorie", povestește ea. "Am participat la cursurile susținute de Stela Popescu. Au durat trei luni și am terminat cu 10. Am jucat în trei filmulețe unde am fost atât personaj pozitiv cât și negativ. Rolul negativ m-a atras cel mai mult", susține ea. Ioana nu exclude ca pe viitor să-și încerce norocul și în astfel de domenii. "Ca gimnast poți să reziști doar până la 30 de ani. Contorsionism poți să faci mai puțin timp. Sper să reușesc să-mi construiesc în viitor o carieră în coregrafie", explică Ioana.
Până atunci însă, tânăra dă tot ce are mai bun din ea în sportul de care s-a îndrăgostit. Acum ea se pregătește să plece la București unde se va pregăti timp de o lună pentru selecția în lotul național.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite