Oradea se transformă în capitala bisericilor catolice de rit oriental din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopii care reprezintă cele paisprezece biserici catolice de rit oriental din Europa îşi vor dedica reflecţiile întâlnirii lor anuale temei Noii Evanghelizări. Întâlnirea de la Oradea, între 3 şi 6 noiembrie, va fi unica ocazie pentru episcopii greco-catolici de a se confrunta pe această temă înaintea celui de al 13-lea Sinod al Episcopilor, care va avea loc la Roma, în octombrie 2012.

Această întâlnire demonstrează, după Adunarea Plenară a CCEE (Tirana, Albania, 29 septembrie - 2 octombrie) şi următorul seminar al CCEE din 22 noiembrie de la Roma, atenţia Bisericii din Europa asupra acestei teme. Întâlnirea, realizată sub patronajul Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), doreşte să fie, în plus, un moment de comuniune episcopală şi de promovare a cunoaşterii în Europa a bogăţiei diverselor tradiţii orientale ale catolicismului european. „Suntem convinşi că Bisericile catolice de rit oriental din Europa pot să-şi aducă o contribuţie specifică în cadrul celui de-al 13-lea Sinod al episcopilor din 2012", a spus Preafericitul Lucian Mureşan, arhiepiscop major de Alba Iulia şi Făgăraş şi Preşedinte al Conferinţei Episcopale Române. „Întâlnirea de la Oradea constituie, deci, nu doar un moment important de pregătire pentru Sinod, ci şi un moment de confruntare cu unele provocări referitoare la capacitatea Bisericilor noastre de a vesti Evanghelia. În ultimii douăzeci de ani de la căderea comunismului Bisericile noastre au trebuit să facă faţă schimbărilor rapide ale societăţii în care secularizarea, emigraţia şi relativismul au modificat paradigmele şi modalităţile nu doar ale apartenenţei eclesiale şi a practicilor religioase, ci şi ale transmiterii mesajului Evangheliei. Acestea toate interpelează şi cheamă Bisericile noastre la un discernământ comunitar capabil să găsească soluţii adecvate contextului socio-cultural actual. Trebuie să ţinem cont, în plus, că mulţi dintre credincioşii noştri trăiesc în comunităţi care se găsesc în afara contextului naţional în care noi ne desfăşurăm activitatea. Avem datoria şi suntem chemaţi să răspundem cerinţelor spirituale ale acestora acolo unde ei se găsesc pentru a trăi comuniunea cu realităţile eclesiale în care ei se află", a mai spus arhiepiscopul.

Dezbateri

Tema „noii evanghelizări" va fi prezentată prin 5 comunicări care vor aborda această problematică din tot atâtea perspective. Introducerea va fi făcută de către Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, mons. Rino Fisichella. Vor urma intervenţiile mons. Boris Gudziak, rectorul Universităţii Greco-Catolice din Lviv referitor la Bisericile catolice de rit oriental după 20 de ani de la căderea regimurilor totalitare, cea a pr. Marko Rupnik, artist de renume mondial, referitor la arta sacră bizantină în contextul noii evanghelizări şi cel al profesorului Cesare Alzati, docent al Universităţii Catolice din Milano, referitor la contribuţia Bisericilor catolice de rit oriental la noua evanghelizare în Europa. Ultimul aspect va fi prezentat de pr. Alexandru Buzalic, profesor de teologie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca referitor la „noile mişcări" în Europa de Est şi în mod particular în România. Fiecare intervenţie va fi urmată de dezbateri care vor ajuta să se elaboreze o contribuţie comună pentru Sinodul din 2012.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite