Oradea mizează pe „legea sterilizării", prin care numărul maidanezilor a scăzut de la 4.000 la 400

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema câinilor comunitari incită spiritele în toată ţara
Problema câinilor comunitari incită spiritele în toată ţara

Oraşul de pe malurile Crişului Repede este de mulţi ani un exemplu pozitiv pentru modul în care este gestionată problema câinilor comunitari, reprezentanţii Primăriei şi Fundaţiei SOS Dogs, cu care municipalitatea are încheiat un parteneriat, fiind invitaţi şi în oraşe mai mari, precum Timişoara, pentru „a da lecţii" în acest domeniu. Prin programul de sterilizare a câinilor comunitari, numărul acestora a fost redus de l

 Dacă, în Timişoara numărul câinilor comunitari este în creştere, ajungând la aproximativ 8.000, în Oradea s-a observat în ultimii ani o scădere drastică a numărului acestora. „De la un efectiv de circa 900 de câini comunitari prezenţi pe străzile oraşului acum doi ani, în acest moment înregistrăm circa 400 de câini comunitari liberi. Pe cei mai mulţi îi găsim în zone precum depozitul ecologic de pe Matei Corvin şi în zona Tocai, de unde vor fi ridicaţi periodic de către SOS Dogs", a spus Mircea Stejerean, şeful Serviciului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Oradea.

Sterilizarea, cea mai bună soluţie

Carol Lazăr, reprezentantul Fundaţiei SOS Dogs şi administrator al adăpostului pentru câini comunitari, consideră că sterilizarea câinilor comunitari a contribuit cel mai mult la rezolvarea acestei probleme în Oradea.  SOS Dogs a luat ființă în 2003, când în Oradea existau circa 4.000 de câini fără stăpâni. Adăpostul a luat naștere și cu sprijinul municipalității, care a concesionat peste 15.000 mp, pentru 25 de ani,  în partea de vest a orașului. Aici s-a construit o clinică de sterilizare și un centru de adopții. Lunar, SOS Dogs cheltuie peste 10.000 de euro, bani proveniți 15% din fondurile alocate de primărie, iar restul din sponsorizări.  Acești bani sunt folosiți pentru plata a cinci medici veterinari, care fac sterilizările, o intervenţie costând, în medie, 17 euro. Pentru a evita înmulţirea necontrolată a câinilor din Oradea, municipalitatea a propus un proiect care prevede sterilizarea câinilor din oraş. Conform propunerii municipalităţii, ar urma să fie sterilizaţi toţi câinii mai mari de 6 luni, excepţie făcând acele animale care sunt bolnave sau bătrâne, câinii cu pedigree destinaţi înmulţirii controlate şi acei câini ai căror proprietari nu doresc sterilizarea. Pentru această categorie, proprietarii ar urma să plătească anual 100 lei/căţel nesterilizat, bani destinaţi întreţinerii în adăpost a unui câine şi sterilizării. În elaborarea acestui proiect Primăria Oradea s-a consultat cu medicii veterinari din oraş, cu fundaţia SOS Dogs, cu asociaţiile de proprietari, Asociaţia Chinologică şi Direcţia Sanitară-Veterinară.

Târguri de adopţii

Carol Lazăr a spus că, de la începutul verii, fundaţia a organizat patru târguri de adopţii câini, ceea ce a ajutat de asemenea, la scăderea numărului de patrupezi comunitari. „Au fost adoptaţi circa 30 de căţei, la fiecare târg", a spus Lazăr. În privinţa noii legi votate marţi de către deputaţi, Lazăr a declarat că aceasta reprezintă un act de inconştienţă. „E o prostie. Nu poţi lăsa asemenea decizii la latitudinea unor autorităţi care se schimbă la fiecare alegeri. Cu toate eutanasierile, străzile din oraşele care vor opta pentru această soluţie vor fi pline cu câini comunitari. Trebuie împiedicată înmulţirea necontrolată şi abandonul", a spus Carol Lazăr. Ilie Bolojan, primarul Oradei, a declarat că eutanasierea nu va fi o soluție de luat în calcul, pentru orădeni.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite