Oradea se vrea o concurenţă serioasă pentru ştrandurile din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul unui complex de cinci stele cu dotări de lux a primit girul european și pe cel al Ministerului Dezvoltării. În acestă lună Oradea primește prima tranșă de 7 milioane de euro , fonduri nerambursabile pentru construcția unui Aqua Parc de peste 7.000 de metri pătrați.

Dosarul a fost analizat și aprobat atât de Agenția Națională de Dezvoltare Regională cât și Ministerul Dezoltării și Turismului. Acești bani vor fi folosiți pentru realizarea unui complex termal de cinci stele, asemănător cu cele existente peste graniță. Valoarea totală a complexului este estimată la 20 de milioane de euro, bani care vin parte din fonduri europene, parte din bugetul local.

Dotări de lux pe malul Crișului

Complexul Wellness Termal  va fi amplasat în zona actualului Ștrand Municipal și va cuprinde și Bazinul Olimpic. „Complexul este împărțit în patru zone distincte, fiecare dintre ele gândite cu dotări de spa și agrement", spune Cristian Delcea.
Prima zonă va avea un corp destinat pentru spa, fitness, bowling,  vestiare şi birouri și un corp destinat bazinelor acoperite pentru Familie și Copii, Relaxare și zona de Aventură, dotată cu 10 aqua tobogane. A doua zonă va avea șase bazine exterioare: ștrandul cu valuri, bazin cu jacuzzi, două bazine cu tobogane, bazin sportiv și bazin pentru copii. A treia zonă va fi destiknată unui complex comercial de 1.000 de metri pătrați.
În cea de a patra zonă turiștii sunt îmbiați cu jocuri, terenuri de sport și pereți pentru cățărări. Nu în ultimul rând, va exista un lazy river, înconjurat de grădini, în care se poate înota.

Succesul ține de mentalitate

Complexul care se construiește în Oradea este o concurență directă pentru ștrandurile de peste graniță. „Ramura care cuprinde serviciile bazate pe băi este una dintre cele mai dinamice ramuri în curs de dezvoltare ale turismului. Ne-am așteptat să apară și în România o tendință de a dezvolta băile, pentru că este normal să crească numărul concurenților pe măsură ce se dezvoltă acest segment de piață", spune Kovacs Zsuzsanna, manager de proiect al Complexului Aquaticum, din Ungaria ".
În același timp specialiștii din Oradea atrag atenția că succesul nu ține doar de dotări. "Succesul depinde de personalul care va munci în acest complex. În Ungaria, oamenii care lucrează în servicii sunt conștienți că se află la dispoziția turistului și nu invers. Avem nevoie de pesonal  bine pregătit, cu experiență în turism,  care să cunoască mai multe limbi străine" a declarat Maria Tătar, președintele Autorității Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural Bihor. "În ce privește tinerii absolvenți, probelma lor este mentalitatea. Din păcate mulți dintre ei cred că este suficient să ai o diplomă", a mai explicat Maria Tătar.

Ungurii nu se tem de concurență

La ora actuală Parcul Acvatic Mediteranean Aquaticum din Debreţin și parcul Aqua Palace din Hajduszoboszlo sunt principalele puncte de atracție pentru orădenii care vor să se relaxeze. Chiar dacă vor avea concurență în România, ungurii știu că și-au asigurat o piață pe care se pot baza. "Fiecare centru are particularitățile lui. De aceea noi avem încredere în Complexul de băi și tratament Aquaticum, că se va ridica la nivelul concurenței cu serviciile complexe și de calitate", spune Kovacs Zsuzsanna, manager de proiect al Complexului Aquaticum, din Ungaria.
Complexul din Debrețin atrage turiștii tot prin bazine cu jacuzi, locuri de joacă pentru copii, și amenajări interioare cu plante rare care crează o adevărată grădină botanică. În plus, parcul din Debrețin are bazine acoperite cu apă termală pe timp de iarnă și oferă posibilitatea de face băi nocturne vara. O opțiune este și parcul acvatic din Hajduszoboszlo care oferă baie tropicală, baie cu gheaţă, baie cu vizionare de filme, baie romană, baie cu apă de mare și două piste de surfing.

Ștranduri  orădene

Până la construirea complexului Nymphaea, în Oradea, Băile Felix și Băile 1 mai există  cinci ștranduri unde orădenii pot face bai termale. Chiar singurle dotări sunt bazinele pentru adulți și copii, avantajul apei termale este că orădenii se pot relaxa în aer liber și pe timp de iarnă. În plus, pentru pretențioși, hotelurile de de lux au amenajat piscine unde se pot face băi nocturne și unde sunt amenajate locuri de joacă pentru copii. Hotelierii din Băile Felix mai pun la dispoziția doritorilor și bazine cu jacuzzi, bazine semiolimpice și acces la saună în prețul unui bilet.

Oferte pentru toate buzunarele

Diferența dintre ștrandurile orădene și cele de peste graniță se simte și în privința prețurilor. Astfel, pentru o baie în Oradea sau în Băile Felix, orădenii scot din buzunar între 8 lei și 17 lei, în funcție de piscina și dotările alese. În acești bani, turiștii pot petrece o zi în întreagă la plajă, cu acces la toate bazinele și facilitpțile. În schimb, cei care vor să petreacă o oră în Aqua Parcurile de peste graniță, trebuie să scoată din buzunar aproximativ 17 lei pentru o oră de de distracție. Pentru cei care vor să petreacă o zi în Aqua Parc, cu acces la toate bazinele și la toate facilitățile, turiștii își pot achiziționa un abonament complet care costă 77 de lei

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite