Oradea: Tot mai mulți italieni își repară dantura la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Tot mai mulți italieni își repară dantura la Oradea
Oradea: Tot mai mulți italieni își repară dantura la Oradea

Ce-i atrage  pe frații noștri latini este calitatea serviciilor și, mai ales, prețurile de până la zece ori mai mici decât în peninsulă.

Antonio Sargenti, reprezentant consular al Italiei în județele Bihor și Satu-Mare, spune că în ultima perioadă, în fiecare lună circa două sute de persoane vin din Italia la Oradea, pentru a-și trata problemele dentare. “Îi atrag mult și prețurile. Aici e de zece ori mai ieftin decât în Italia”, recunoaște Antonio Sargenti.
Manuela Duma, medic specialist chirurgie dento-alveolară, este unul dintre medicii orădeni care se pot lăuda că au cetățeni italieni în portofoliul de pacienți. “Din luna iunie am început să am mai mulți pacienți din Italia. În ultimii ani numărul acestora este în continuă creștere”, observă Manuela Duma, al cărei cabinet este pe strada Săvineștilor, în zona Gării Mari. Aceasta povestește că la început italienii vin destul de precauți, solicitând intervenții  mai puțin importante. După ce se conving de profesionalismul medicului, îndrăznesc să ceară rezolvarea problemelor mari. “La început nu se întind prea mult. Vin, testează și apoi, convinși, ajung să-și rezolve toate neregulile”, spune Manuela Duma.

Are pacienți italieni de zece ani

Dorina Oros, medic dentist, crede că raportul calitate-preț îi determină pe italieni să intre în cabinetele din Oradea.  “Am pacienți italieni de circa zece ani. Printre ei se numără persoane care lucrează aici, șoferi  de camioane aflați în trecere, dar și unii care vin special, fiindcă au rude în Oradea”, spune Dorina Oros, al cărei cabinet este pe strada Aurel Lazăr, lângă penitenciar.  În cazul acesteia, numărul pacienților italieni a fost mai mare înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, în ianuarie 2007. Un atu în atragerea de pacienți din Italia este stăpânirea limbii italiene, după cum a constatat Anca Costache, medic stomatolog care vorbește fluent această limbă și care are un număr constant de pacienți din peninsulă.

Vara e sezon

Pe lângă cetățenii italieni, medicii stomatologi din Oradea au parte vara de un număr mare de pacienți din rândul românilor stabiliți peste graniță, în special din Italia și Spania. “Românii stabiliți în Italia vin de obicei în luna august, când au concediu. Lucrările importante și le fac aici, pentru că sunt mai ieftine”, spune medic stomatolog cu cabinetul pe strada Sfântul Apostol Andrei. “Acolo o extracție poate costă chiar și o sută de euro, în timp ce aici tarifele variază între 50 și 150 de lei, sau cel mult 300 de lei, la chirurgi”, explică Mirela Rotar (Păcurar).

Căsătoriți în România

Stomatologii orădeni spun că italienii care vin la Oradea pentru tratarea dinților sunt din toate colțurile Italiei, de la Nord până în Sud.  Cei mai mulți dintre pacienții italieni sunt însă căsătoriți cu orădence. “Ultimul pacient italian pe care l-am avut era soțul unei paciente mai vechi”, spune Despina Bogdan, medic stomatolog, cu cabinetul pe strada Tudor Vladimirescu.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite