Oradea: Ece Firat petrece șase săptămâni la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Ece Firat petrece șase săptămâni la Oradea
Oradea: Ece Firat petrece șase săptămâni la Oradea

Turcoaica de 20 de ani face muncă voluntară, în special pentru combaterea violenței. Vrea să ajungă foarte bogată, pentru a asigura accesul tuturor la educație.

Turcoaica Ece Firat a venit la Oradea în calitate de voluntar al Asociației Internaționale a Studenților Economiști (AIESEC), în urmă cu câteva zile. Va petrece aici șase săptămâni, timp în care se va implica în proiectele Uniunii Femeilor Bihor, organizație care desfășoară, printre altele, o campanie împotriva violenței. Oradea este prima ei destinație în afara țării. Faptul că a ajuns aici, și nu într-un alt stat  european, este strict rezultatul unor conjuncturi. “Am avut ocazia să merg în Polonia, dar acolo ar fi trebuit să am grijă de bătrâni, de dimineață de la 8 până la 6 seara. Au mai fost o ofertă în Rusia și una în Coreea de Sud, pe care nu le-am acceptat”, povestește Ece. A ales România atrasă fiind de un proiect al ECOTOP, prin care ar fi urmat să ia parte la mai multe activități cu caracter ecologist. Cum însă proiectul respectiv începe mai târziu decât se aștepta, a decis să se dedice acțiunilor derulate de Uniunea Femeilor Bihor.

Violența, universală
“În Turcia sunt mult prea multe femei bătute și batjocorite, mai ales în sate, în partea de est a țării, unde oamenii nu au acces la educație”, spune Ece. Aceasta crede că există o interdependență între educație și non-violență, un rol important, fundamental, revenindu-I familiei. “În primii ani din viață o persoană învață deja ce e bine și ce e rău. Atunci este esențial ca familia să pună bazele unei educații non-violente”, crede Ece.  Tot atunci, în copilărie, părinții trebuie să aibă grijă ca fiii sau fiicele lor să nu se uite prea mult la TV sau să nu navigheze pe internet, asimilând informații care să le stimuleze agresivitatea. “E atât de multă violență în media încât la un moment dat te simți sufocat. Cred că și televiziunile se fac vinovate de promovarea violenței”, spune Ece. Având în vedere aceste convingeri, Ece a prezentat, cu ocazia finalizării proiectului “Tineri formatori online” (derulat de Uniunea Femeilor Bihor), o lucrare pe tema impactului mass-mediei asupra formării tinerei generații.

Asemănări
Ajunsă la Oradea avut supriza să descopere că între România și Turcia există o mulțime de similitudini, de natură culturală și lingvistică. “Îmi place că și aici lumea ascultă Goran Bregovici. Am auzit atâtea cuvinte care se trag din limba turcă”, povestește Ece, menționând printre altele exemple precum bacșiș, dulap, fasole și altele. Tânăra își dorește mult să ajungă foarte bogată, nu fiindcă i-ar plăcea banii și luxul, ci pentru că astfel ar avea posibilitatea să ajute un număr mare de persoane, asigurându-le accesul la educație.

Profil:
Născută: 24 noiembrie 1989, Izmir
Studii: Facultatea de Matematică și Inginerie, Universitatea Tehnică din Istanbul
Experiență: Voluntar AIESEC
Familie: o soră
Ce-i place
Ece se relaxează urmărind filme de dragoste și drame. Printre pasiunile ei se numără cinematografia și muzica rock. Formația sa preferată este Metallica, chiar dacă aceasta a fost înființată cu doi ani înainte ca ea să vină pe lume. Romanul pe care îl recitește oricând cu plăcere este “Fructele mâniei”, de John Steinbeck.
Ce nu-i place
Tinerei nu-i place minciuna, sub nicio formă. “Nu-mi place să mint și nu suport să fiu mințită”, spune Ece. Declarându-se o persoană care iubește câinii, Ece recunoaște că nu suportă pisicile, considerându-le niște ființe egoiste și fățarnice.

Întrebări și răspunsuri
Cum te-ai prezenta unui necunoscut?
Aș spune că încerc mereu să fiu sinceră și optimistă, că am întotdeauna cele mai bune intenții. Îmi place să cred că toți oamenii sunt buni.
Ce ai face dacă ai avea foarte mulți bani?
M-aș asigura că toată lumea are acces la educație, indiferent din ce familie sau țară face parte.
Ce meserie vei avea, după terminarea studiilor?
Deși sunt o fire activă și nu-mi place să stau la birou, cred că voi lucra în web-design sau în domeniul financiar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite