Oradea: Rosa Drown, o englezoaică la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rosa Drown a predat matematică o viaţă întreagă. De 17 ani este susţinător al Fundaţiei de Scleroză Multiplă din Bihor şi nu are de gând să renunţe la acest proiect.

A predat matematică aproape 35 de ani, până la pensionare, la toate gradele de învăţământ: ciclul primar, apoi liceal şi colegiu. În 1991, o scrisoare disperată din România i-a schimbat viaţa.

Altă prioritate

Primul contact cu România l-a avut în 1990, la un Festival Internaţional de Folclor la care a participat şi Ansamblul Bihorul. În 1991, a primit o scrisoare din Oradea. „Am primit o scrisoare de la Marcel Morar. Era plină de disperare. Aşa a început totul”, spune ea simplu. Scrisoarea a marcat-o şi a citit-o elevilor şi profesorilor din şcoală. Mulţi dintre ei au donat atunci bani pentru bolnavii cu scleroză multiplă (SM) din Oradea. În 1992, a venit pentru prima dată în Oradea. România i-a intrat pentru totdeauna în suflet. „Am devenit primii din Insula Man. Acum suntem mai mulţi”, spune ea.
Împreună cu Marcel Morar, membru fondator al Fundaţiei de Scleroză Multiplă, a vizitat mai mulţi bolnavi acasă. A fost cutremurată. Nu ştia nimic despre boala aceasta. Când fundaţia a primit clădirea fostei creşe de pe strada Buzăului, a început să adune bani pentru reabilitarea şi dotarea imobilului. Acesta a devenit primul şi singurul centru de zi pentru bolnavii cu SM din ţară. Un salariu al familiei era trimis lunar în Oradea, iar la banii aceştia se adăugau sumele donate de colegii şi vecinii ei. Pe lângă bani a strâns detergent, îmbrăcăminte şi multe alte lucruri necesare pacienţilor orădeni.

Casă în România

România i-a intrat în suflet. Împreună cu soţul ei a cumpărat o casă la Girişu de Criş, a doua lor casă, unde stau în perioadele când vin în ţară. Între 2002 şi 2003, au ajutat la construirea căminului cultural din Girişu de Criş. Şi tot cu copiii din această comună, cărora li s-au alăturat elevi şi studenţi din Insula Man, a montat „Bubico” şi „5 o’clock” de I.L. Caragiale. „A fost un spectacol grozav la Teatrul de Stat, iar copiii şi studenţii au spus replicile în română, engleză şi germană”, îşi aminteştea ea râzând. Nu amintește nimic despre faptul că după aceea a fost internată în spital datorită epuizării şi bolii. În 2005, în urma unei consultaţii medicale la Arad, a fost diagnosticată cu o tumoră lângă creier. Maladia nu i-a blocat investiţia sufletească în România, chiar dacă a obligat-o să se pensioneze. „Trăiesc cu tumora. Ar fi prea riscant să o operez şi oricum nu e cancerigenă. Am învăţat să mă aştept de la orice în viaţă”, spune Rosa Drown. La 61 de ani a început un alt proiect, din dragoste pentru România. S-a înscris la doctorat, iar tema aleasă vizează educaţia țiganilor din Transilvania. 

Profil:
Născut
La 16 mai 1947, Insula Man
Studii
Univeritatea din Bristol, master în Metode de Cercetare
Doctorand la Universitatea South Hampton
Familie
Căsătorită, doi copii
Experiență
Profesor pensionar, sponsor al Fundaţiei de Scleroză Multiplă Bihor

Ce-i place:
„Îmi plac oamenii”, spune simplu Rosa Drown, care şi-a investit toată energia în oameni. Îi place să citească, dar nu are atâta timp cât ar vrea. Îi place teatrul. Savurează călătoriile şi plimbările la ţară. Îi place muzica. „Îmi place viaţa şi am o viaţă frumoasă”, spune ea recunoscătoare.

Ce nu-i place:
“Mă concentrez pe ce îmi place”, spune ea. Singurele lucruri care nu-i plac sunt majoritatea programelor TV şi birocraţia.

Întrebări şi răspunsuri:
- Nu sunteţi bogată. De ce nu renunţaţi la Fundaţia de SM?
- RD – Pentru că nu renunţ niciodată. Cum să abandonez oamenii aceştia minuanţi? Şi sunt foarte bogată. Am o viaţă frumoasă, o familie minunată, ce îmi pot dori mai mult?
- Ce satisfacţii vă oferă susţinerea acestor bolnavi?
- RD – Satisfacţii imense. A şaizecea aniversară am făcut-o la Centrul de Zi, cu bolnavii cu SM din Oradea.
- De ce aţi ales ca temă de doctorat educaţia țiganilor?
- Pentru că este foarte importantă pentru țiganilor şi pentru România. Trebuie să înţelegem problema lor şi să o abordăm astfel încât să avem succes.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite