PORTRET: Zoltan Villanyi spune povestea Oradei prin filme documentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru televiziune l-a purtat spre un alt domeniu în care poate să promoveze oraşul în care s-a născut.

Profil:

Născut. 11 martie 1976, Oradea
Educaţie. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Babes Bólyai, Cluj Napoca
Familie. Căsătorit

Zoltan Villanyi are 34 de ani şi până la această vârstă se poate lăuda cu o carieră de invidiat. Când vine vorba despre propria persoană, Zoli foloseşte puţine cuvinte pentru a se descrie. „Sunt un patriot local, muncitor şi altruist. Cred cu desăvârşire că un om este împlinit profesional dacă are posibilitatea să facă ceea ce îi place. Eu sunt norocos din acest punct de vedere”.

Recunoscut în ţară

Zoltan a lucrat o perioadă la televiziunea locală, TVO, prin anii ’90. Este singurul membru al redacţiei care a rămas fidel oraşului în care s-a născut.
„V-am spus, sunt un patriot local. Toţi ceilalţi colegi ai mei au plecat în străinătate. Eu am rămas, pentru că iubesc oraşul în care m-am născut şi simt că nu aş putea locui în altă parte. Tocmai de aceea am realizat documentarul despre Oradea”, a spus Zoltan. După ce ani de-a rândul a promovat Oradea prin reportajele pe care le realiza pentru postul maghiar de televiziune Duna, Zoltan Villanyi a luat camera de filmat şi a încropit un documentar care a fost recunoscut de Centrul Naţional de Cinematografie. Filmul a fost difuzat şi de televiziunea naţională din Ungaria.

„Până în 2007, am realizat reportaje şi m-am gândit să fac şi un film care să servească drept ghid pentru turişti. De fapt, aşa a luat fiinţă documentarul. Acesta prezintă istoria etnicilor maghiari din Oradea, de la origini şi până în prezent, clădirile de patrimoniu şi cultura pe care am moştenit-o. Publicul face cunoştinţă şi cu peisajul de o valoare incontestabilă a judeţului Bihor. Padiş, Peştera Urşilor sunt prezentate în imagini. Sper ca cei ce urmăresc filmul să îşi dorească să vadă în realitate lucrurile despre care doar au citit”, spune tânărul.  Jurnalistul s-a implicat activ în promovarea Oradei în anul 2008, când a organizat seri de vizionare.

„Pot să spun că mi-au marcat cariera serile de vizionare organizate în anii 2008 şi 2009, în cadrul cărora a fost prezentat şi «Felix Terra», filmul care vorbeşte despre Cetatea din Oradea”, spune cu mândrie Zoltan.

Tânărul a dezvăluit că îşi doreşte să realizeze un portal care să prezinte şi documentare. „Este un sentiment plăcut să ştii că această muncă nu a mai făcut-o nimeni înaintea ta în comunitatea în care trăieşti, că eşti un pionier. Portalul este un proiect în curs de realizare, nu pot să vă spun în acest moment mai mult. Este însă ceea ce îmi doresc să fac”, explică Zoltan.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales Oradea ca subiect al documentarului pe care l-ai realizat?
Oradea ascunde mii de comori. De aproape două decenii încerc să îi descopăr tainele şi la fiecare încercare mă surprinde plăcut. Datoria noastră, ca orădeni, este să facem cunoscut oraşul în care ne-am născut şi am ales să trăim. Fiecare om şi loc are o poveste ce aşteaptă să fie descoperită. Noi trebuie să arătăm lumii aspectele pozitive şi cred că Oradea poate fi promovată.
Ce calităţi trebuie să aibă un jurnalist ca să reuşească în acest domeniu?
Cred că perseverenţa stă la baza succesului în orice domeniu de activitate. În acest domeniu nu poţi să îţi permiţi luxul de a obosi.

Ce-i place
„Munca este pasiunea mea. Trebuie să recunosc că de la oameni ai mereu câte ceva de învăţat, iar acest lucru nu îl poţi realiza decât întâlnindu-te cu ei. Însă când am timp şi nu îmi programez întâlniri, de obicei merg să înot”.

Ce nu-i place
„Nu îmi place să lenevesc, consider că este pierdere de vreme. O persoană trebuie să îşi petreacă timpul în mod constructiv. Sunt un om activ, iar lipsa de preocupare mă deranjează. Cred că este un defect care duce la pierderi foarte mari”.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite