Moment istoric pentru maghiari - s-a acordat prima diplomă cu antetul Universităţii Partium

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lorincz Matild a primit astăzi diploma de absolvire a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane. Universitatea Creştină Partium din Oradea este prima universitate privată, cu predare în limba maghiară, acreditată din România.

Primul examen de licenţă la Universitatea Partium a fost organizat în 2009, dar abia în această dimineaţă a avut loc ceremonia de înmânare a primei diplome care poartă sigla instituţiei de învăţământ superior. „Este un moment istoric pentru Oradea”, a spus János-Szatmári Szabolcs, rectorul universităţii maghiare din Oradea.

Potrivit acestuia, în istoria oraşului, o importanţă asemănătoare a avut Academia de Drept înfiinţată în 1780 de către Maria Tereza, care iniţial a avut o singură specializare (filosofia) şi unde cursurile au fost predate în limbile maghiară, latină şi germană.

Aproape două sute de studenţi au absolvit în 2009 una dintre facultăţile Universităţii Partium, dintre care 104 şi-au susţinut examenul de licenţă chiar la sediul universităţii. Printre aceştia se numără şi Lorincz Matild (49 ani), care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Specializarea Asistenţă Socială. Ea fost cea care a primit astăzi prima diplomă, cu nota 9,01. „Am decis să îmi continuu studiile tot aici, în prezent fiind studentă în anul întâi la masterat, la Politici Sociale Europene”, a spus Lorincz Matild, care nu a reuşit încă să-şi găsească un loc de muncă în domeniu, fiind angajată la Teatrul de Stat din Oradea, pe post de cabinieră. Universitatea Partium are deja parteneriate Erasmus cu toate universităţile din Ungaria, dar Lorincz Matild nu vrea să meargă peste graniţă, pentru un eventual schimb de experienţă. „Sunt mulţumită de masteratul de aici şi, având familie, nu-mi doresc să plec de acasă”, a explicat licenţiata.

Potrivit informaţiilor primite de la rectorul universităţii, aproape 50 dintre absolvenţii de anul trecut au rămas la aceeaşi universitate pentru studiile de masterat. Cei mai mulţi dintre cursanţi provin din regiunea Partium (judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj), dar şi din Harghita, cum este cazul lui Lorincz Matild. Horvath Gizella, prorectorul Universităţii Partium, a spus că oferta educaţională actuală include şase specializări acreditate, celelalte fiind în curs de acreditare. „Universitatea Partium are în prezent peste o mie de studenţi”, a spus Horvath Gizella.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite