PORTRET: Raluca Răpsigan, studenta de 10 pasionată de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu are mult timp la dispoziţie, datorită învăţatului, tânăra orădeancă vrea să studieze fotografia şi să scrie o carte în care să militeze pentru drepturile femeilor.

Profil:

Născută. 29 iulie 1988 la Oradea
Studii. Absolventă a Facultăţii de Litere din Oradea
Familie. Necăsătorită, mai are un frate

Raluca povesteşte că din copilărie a observat că are o înclinaţie spre limbi străine şi că îi este uşor să reţină cuvinte din alte limbi, iar faptul că a finalizat cursurile de licenţă cu media 10 arată încă o dată aptitudinile ei. A ales profilul de engleză-germană la Facultatea de Litere pentru că a început studiul englezei în clasa a II-a, iar în paralel studia şi engleza şi la ore în particular „pentru a fi cu un pas în faţă”.

Studiul limbii germane l-a început doar în clasa a V-a, iar la liceu a dorit să îşi urmeze vocaţia de filolog ca să aibă mai mult acces la limbi străine. „Facultatea era un fel de prelungire a liceului cu accentul pus doar pe engleză şi germană”, spune Raluca.

Tânăra spune că nu are încă o imagine clară în ceea ce priveşte cariera pe care ar vrea să o urmeze şi că are în vedere două alternative. Spune că îi place să realizeze traduceri astfel că este tentată de un post de traducător, totuşi cochetează şi cu ideea de a intra în învăţământ. Filoloaga spune că ar alege învăţământul pentru că i-ar plăcea să fie un ghid pentru elevi şi să le deschidă calea spre comunicare. „Aş vrea să le dau şi lor acceaşi pasiune pentru lectură pe care am primit-o şi eu, să-i fac să privească limbile străine drept posibilităţi de a-şi lărgi orizonturile şi de a-şi îmbogăţi calităţile”, a spus tânăra.

Timp liber pentru relaxare

Cu toate că studiul şi cititul pentru şcoală nu îi lasă foarte mult timp liber, ar dori să îşi dezvolte pasiunea pentru fotografie. Ea ar vrea chiar să urmeze cursuri în acest sens. „Timpul liber nu prea există pentru cei care vor să obţină rezultate bune la examenele din sesiune. E nevoie de multă muncă pe tot parcursul semestrului. Seara îmi place să mă relaxez în faţa televizorului sau în oraş în compania iubitului meu”, spune Raluca.

Orădeanca spune că dacă ar fi să scrie un roman l-ar plasa în perioada victoriană şi ar alege ca personaj principal o femeie care să fie portavocea trăirilor şi sentimentelor sale. Ar face din eroina sa o femeie total diferită de femeile conservatoare şi superficiale din perioada Reginei Victoria.  „O femeie care să dea tonul dezlegării de sub jugul corsetelor şi al bărbaţilor”, explică filoloaga orădeană. Una dintre cărţile sale preferate este „The Mill on The Floss” scrisă de George Elliot situată ca acţiune tocmai în epoca victoriană.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vezi viitorul pentru absolvenţii de Litere?
Ceea ce am observat la profesorii Facultăţii de Litere, e că au ideea preconcepută că toţi cei care au optat pentru această facultate doresc să rămână în învăţământ. Eu consider că majoritatea studenţilor vor opta pentru altceva, poate chiar vor părăsi ţara în speranţa unor oportunităţi mai bune. Doar unii vor rămâne în învăţământ.
Ce cărţi au reuşit să te impresioneze şi de ce?
O carte care mi-a plăcut a fost „Numele trandafirului” de Umberto Eco, pentru că îmi ţinea mereu viu interesul pentru întâmplările narate şi pentru că îmi trezea spiritul pentru aventură.
Care este următorul obiectiv pe care vrei să îl atingi?
Vreau să mă înscriu la master tot aici la Facultatea de Litere şi voi opta pentru Tipuri de modernitate în spaţiul anglofon şi francofon, tocmai pentru a continua cu engleza. În ceea ce priveşte franceza, îmi voi da silinţa să ţin pasul.

Ce-i place
Este o fire sportivă, iar voleiul şi tenisul sunt sporturile ei preferate şi nu ratează nicio ocazie să le practice când este în vacanţă. Îi place foarte mult să urmărească filme, de la comedii până la filmele horror.

Ce nu-i place
Orădeanca este foarte drastică atunci când vine vorba despre oamenii egoişti, ignoranţi şi nerecunoscători. Spune că niciodată nu i-au plăcut nici cei care se mulţumesc cu puţin, mediocrii sau cei care nu au pic de ambiţie.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite