PORTRET: Radu Nemeş colecționează instrumente muzicale din banii câștigați la concursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul orădean nu numai că interpretează muzică populară, dar şi colecţionează instrumente muzicale. Are o colecţie de peste 60 de obiecte. Radu Nemeş s-a născut într-o familie de muzicanţi iubitori ai folclorului bihorean, care i-au indus şi lui dragostea pentru muzica populară.

Profil:

Născut. 13 iunie 1986 la Oradea
Familie. Necăsătorit
Studii. Absolvent al facultăţii de Muzică din Oradea, masterand la muzică

 „Tata a fost boxer, poliţist şi mai apoi muzicant, iar mama a fost solistă şi dansatoare de muzică populară. De la ei am prins pasiunea, chiar de mic ascultam muzică populară şi încercam să reproduc după ureche ce auzeam”, spune zâmbind Radu.

Primul şi singurul instrument pe care îl iubeşte este vioara, cu sau fără goarnă, pe care l-a studiat încă din clasa I. A început să studieze muzica clasică, ceea ce studiază şi acum la masterul de la Facultatea de Muzică din Oradea. „Dacă nu ştii muzică clasică şi note nu ai cum să cânţi, mai mult falsezi”, spune orădeanul. Iubitor de muzică, el a început să colecţioneze instrumente muzicale şi acum se poate lăuda cu o colecţie de 65 de astfel de obiecte. Din colecţia sa, cea mai mare parte este compusă din viori, dar este completată de clarinete, saxofoane, cobze, trompete, fluiere şi naie. „Multe instrumente le-am cumpărat cu banii pe care i-am câştigat la concursurile şi festivalurile la care am participat de-a lungul anilor. Oricum instrumentul meu preferat rămâne vioara. Când plânge vioara, parcă te linişteşte şi te face să uiţi de greutăţi”, spune Radu cu tremur în glas. Faptul că el cântă de aproximativ 15 ani l-a adus la o multitudine de festivaluri naţionale şi internaţionale.

Pe scenă cu nume mari

Tânărul artist are o colecţie impresionantă de diplome de la concursurile la care a participat, anul trecut cucerind publicul de la Mamaia şi de la festivalul de la Jidvei. Totuşi a părăsit graniţele României pentru a cânta pe scene din Italia, Franţa, Turcia, Elveţia, Olanda sau Germania. Îşi aminteşte zâmbind de prima sa participare la un concurs, care a fost la Câmpeni, în judeţul Alba. „Eu eram pregătit să merg la ştrand, dar mama m-a sunat să merg să particip alături de sora mea şi m-a convins. Am ocupat chiar locul I”, îşi aminteşte Radu. Tânărul este mândru să spună că a reuşit, la cei 24 de ani ai săi, să cânte alături de nume mari ale muzicii populare româneşti, cum ar fi Puiu Codreanu, Furdui Iancu, Mariana Deac sau Ionuţ Fulea. Cu toate că muzica îi ocupă mult timp, recunoaşte că îşi face timp pentru a ieşi cu prietenii la iarbă verde sau la drumeţii. El spune că destinaţiile sale preferate sunt în străinătate şi aşa îşi satisface şi plăcerea de a conduce pe distanţe lungi.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vezi tu viaţa fără muzică?

Nu ştiu cum ar putea fi. Muzica o simt şi nu îmi imaginez viaţa mea fără muzică şi ritm. Dacă ajungi să îţi placă ceva şi continui să progresezi, nu cred că poţi să te gândeşti să te lipseşti de acel lucru.
Care este visul tău?
Aş vrea să ajung într-o orchestră mare şi să cânt pe toate scenele mari. Aş vrea să pot să scot mai multe discuri cu muzică populară pe piaţă. Prin ele vreau să aduc muzica populară în sufletul a cât mai multor oameni, dar cu acelaşi instrument pe care îl iubesc, vioara.
Profesional, ce mai faci pe lângă vioară?
Pe lângă cântatul la vioară sunt implicat în pregătirea orchestrei ansamblului „Nuntaşii Bihorului”. Împreună cu ei voi pleca într-un turneu în Spania. Pe lângă asta, am o colaborare cu ansamblul „Auşana” cu care am şi scos un disc.

Ce-i place
Pe lângă muzică, Radu spune că adoră ieşirile cu prietenii la iarbă verde şi drumeţiile. De asemenea, spune că este destul de pretenţios la mâncare, dar că adoră sarmăluţele care se servesc la nunţi. Îi place să asculte muzică house şi chiar unele manele.

Ce nu-i place
Orădeanul spune că nu suportă violenţa de niciun fel şi grandomania oamenilor. De asemenea, spune că nu îi sunt pe plac competiţiile inutile între artişti, invidia care apare între ei şi consideră că toţi au loc pe piaţa muzicală.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite