PORTRET: Marcel Adorjan este recepţionerul din industria filmului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul, care iniţial şi-a dorit să devină cântăreţ de muzică rock şi ofiţer al legii, a avut curajul să îşi urmeze visul în cinematografie. Este un tânăr normal şi nu apare că ar fi pasionat de obiectivul camerei şi de viaţa văzută prin deschizătura paratului.

Profil:

Născut. 3 aprile 1984 în Oradea
Familie. Necăsătorit, mai are un frate şi o soră
Studii. Facultatea de Ştiinţe Juridice din Oradea

 Marcel este un tânăr jovial cu multă energie, deşi îşi petrece multe nopţi ca recepţioner, fapt ce nu îl împiedică să îşi vadă prietenii şi să îşi petreacă timp şi cu iubita sa. „De mic am fost un mare devorator de filme şi după un timp am început să intuiesc povestea şi chiar să văd cum se va derula în continuare”, spune Marcel.

Tot atunci s-a născut şi ideea de a juca într-un film, dar a fost abandonată la fel ca alte idei de carieră din copilăria tânărului. La fel de mult şi-a dorit la vârsta copilăriei să devină cântăreţ de muzică rock sau chiar ofiţer al legii, ca până la urmă să se oprească asupra actoriei.

Totuşi, când a fost vorba să urmeze o facultate a ales Dreptul pe care l-a şi absolvit în vara anului 2006, când avea deja posibilitatea de a munci ca jurist. „Sincer nu am fost mulţumit de partea pragmatică a dreptului pentru că una înveţi în şcoală şi alta este de fapt meseria în sine. Facultate este foarte frumoasă, dar în instanţă e cu totul altceva”, spune dezamăgit Marcel. Prima dată când i-a venit ideea de a scrie propriul scenariu a fost undeva în anul doi de facultate şi se vedea pe el interpretând şi rolul principal. Au urmat apoi mai multe scenarii care au ieşit din condeiul tânărului orădean, pe care le-a şi înscris la unele competiţii de scenarii, mai multe fiind înscrise la TIFF (Festivalul de Film din Transilvania).

Îşi urmează visul

După mai multe tentative nereuşite de a atrage atenţia asupra muncii scenariilor scrise, acum tre ani a decis să ia totul în mâinile sale şi s-a apucat de munca la un scurtmetraj. Pentru asta a studiat actoria prin orice metodă i-a căzut la îndemână. „Am sunat la Teatrul de Stat şi am întrebat dacă nu au nevoie de figuranţi în piesele lor. Le-am spus că nu mă interesează să fiu plătit. Debutul meu pe scenă a fost în rolul unui curtean în piesa Cenuşăreasa în martie 2009”, îşi aminteşte zâmbind Marcel.

Şi-a urmat visul şi alături de mai mulţi prieteni a turnat în 2009 scurtmetrajul „Actor amator caut de lucru” (Mister Bigman Hollywood - titlul englezesc). Deocamdată îşi câştigă existenţa din munca de recepţioner, dar continuă să muncească pentru a face ce îşi doreşte şi să aducă prospeţime cinematografiei locale. „Mă bucur pentru sprijinul familiei mele şi al iubitei care mi-au înţeles excentricităţile. Iubita mea a fost cea care m-a încurajat să îmi urmez visul”, a mărturisit Marcel Adorjan.

Întrebări şi răspunsuri

Care e cea mai mare provocare la realizare unui film?
Tot procesul e o provocare pentru că eu unul nu ştiam cu ce se mănâncă organizarea pentru turnarea unui film. Eu aveam în cap doar ce trebuie să iasă şi am avut noroc cu prietenii şi cu cameramanul care au înţeles ce voiam. Sincer recunosc că nu am crezut că va fi aşa de greu.
Care ar fi următorul proiect?
Scriu deja un alt scenariu pentru un lungmetraj şi sper că voi reuşi să primesc finanţare pentru a reuşi să pun pe film. Chiar îmi doresc să fiu eu cel care joacă rolul principal pentru că personajul are o parte din mine.

Ce-i place
Îmi place să călătoresc şi visează ca într-o zi să poată vizita lumea de la Cuba până la Tibet, dar momentan trebuie să se limiteze datorită constrângerilor financiare şi de timpul insuficient pentru tot ce îşi propune.

Ce nu-i place
Marcel spune că urăşte nepăsarea oamenilor, foarte vizibilă la români, indiferent că e vorba de spaţiul verde din jurul oraşelor, campinguri sau pe străzile din oraş. La fel de mult urăşte materialismul pe care îl consideră responsabil de deteriorarea relaţiilor interumane.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite