PORTRET: Tânărul Dragoş Rădulescu este luptătorul care are inimă de artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru mulţi el este unul dintre bătăuşii care practică arte marţiale, cei care îl cunosc ştiu că se ghidează după principii pacifiste.

Profil:

Născut. 5.01.1975, Ploieşti.
Familie. Necăsătorit, are un frate şi o soră.
Studii. Absolvent al Universităţii Petrol şi Gaze din Ploieşti.

Tânărul este instructor de aikido, care prin numele său este o artă a păcii şi armoniei care îndeamnă spre rezolvarea paşnică a conflictelor de orice natură. „Aikido este o artă marţială bazată pe autoapărare prin care se preia forţa adversarului şi este condusă mai departe. Tradusă înseamnă calea armoniei”, spune Dragoş. Instructorul a venit în Oradea de numai doi ani pentru a transmite mai departe cunoştinţele sale.

Meseria copilăriei

Dragoş spune că visul său de copil era să fie poliţist, pompier sau să lucreze în armată. Primul său contact cu sportul a fost la 11 ani când s-a apucat de lupte greco-romane, sport pe care l-a practicat mai bine de un deceniu. Apogeul luptelor a fost pentru Dragoş selecţia sa în lotul naţional. După alţi doi ani a descoperit aikido, stilul care i-a schimbat viaţa, alături de maestrul Cristian Vasile în Ploieşti, iar de atunci s-a perfecţionat încontinuu, iar recunoaşterea ca instructor a sosit în 2003. Totuşi sub aspectul oarecum dur al luptătorului se ascunde un artist, Dragoş Rădulescu studiind chitara timp de cinci ani la Şcoala de Arte populare din Ploieşti.

„Cânt la chitară ori de câte ori am posibilitatea şi timpul necesar, dar din păcate din ce în ce mai rar”, spune tânărul. Dragoş a muncit şi pentru Electrica timp de 10 ani. „Clienţii mai vechi ştiu cu ce mă ocup în timpul liber şi zâmbesc când sunt întrebat de alţi oameni”, spune zâmbind Dragoş. El îşi aminteşte că de multe ori cei din jur l-au provocat să dovedească măiestria în arte marţiale, dar că el preferă să nu îşi folosească tehnicile în afara tatami-ului.

„Experienţa aikido m-a ajutat mult în relaţia cu clienţii pentru că ţine cont mult şi de mintal. Aikido-ul îţi ţine creierul verde”, conchide instructorul.

Întrebări şi răspunsuri

Care ar fi cea mai mare satisfacţie a ta?
Ca satisfacţii pot să enumăr momentele când elevii mei trec peste un examen pentru că aşa se observă rezultatul anilor de muncă pe care i-am depus. Mă mai bucură orice succes al lor nu numai pe tatami pentru că prin antrenamente îi ajutăm şi la dezvoltarea caracterului.

Ce te descurajează în promovarea artelor marţiale?

Cel mai mult mă deranjează eticheta pusă de unii conform căreia toţi practicanţi de arte marţiale am fi bătăuşi indiferent de stilul pe care îl facem. Eu îi provoc să vină la un antrenament pe tatami pentru a se convinge singuri şi abia apoi să îşi dea cu părerea.

Ce-i place
Dragoş spune că îi place la nebunie să cânte la chitară când are puţin timp şi că adoră filmele de calitate. De asemenea, spune că este atras de muzica mai lentă care obligatoriu trebuie să te scoată din cotidian şi să relaxeze ascultătorul.

Ce nu-i place
Dragoş spune că urăşte violenţa gratuită sub orice pretext şi mai ales cea orientată spre copii pentru care avertizează că ar folosi împotriva agresorului toate cunoştinţele sale de aikido. În aceeaşi măsură urăşte oamenii care etichetează prea repede şi infatuaţii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite