"Oamenii de fier" se întrec la Xtr Triathlon, cel mai important eveniment din triatlonul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oradea găzduiește cel mai important eveniment din triatlonul românesc. A doua ediție a Xtr Triathlon Oradea, o variantă a celebrei competiții Ironman, va avea loc la 18 iunie. Numărul sportivilor înscriși în concurs s-a triplat, față de anul trecut.

Concursul se desfășoară pe două lungimi de traseu. Una este egală cu lungimea unei competiții Ironman, adică înot 3800 de metru, bicicletă 180 de kilometri și alergare 42.2 kilometri. A doua lungime, Half Ironman, este jumătate din traseul Ironman. Concursul este organizat de Clubul Sportiv Xterra și Asociația Sportivă Probikers, cu un număr de peste 40 de organizatori și voluntari. La eveniment și-au anunțat participarea sportivi de elită din Romania, cum ar fi Alexandu Diaconu - Brașoș și Gomoiescu Robert, dar și sportivi cu renume din Ungaria și Belgia. "Numărul celor înscriși la această competiție extremă de triatlon, s-a triplat, față de numărul celor înscriși la concursul de anul trecut, ceea ce arată un interes mărit față de acest sport", a anunțat Szokolszki Istvan, organizatorul concursului.

Reguli Ironman

Concursul de la Oradea se organizează conform regurilor internaționale de Ironman. "Startul se dă la 18 iunie 2011, la ora 07.00, la lacul Paleu, unde se va desfășura prima probă, adică înotul. După înot, concurenții vor parcurge traseul de bicicletă, adică 180 de kilometri pentru distanța lungă și 90 de kilometri pentru cei înscriși la Half Ironman. Traseul de bicicletă pornește de la Lacul Paleu , pe ruta Paleu - Cetariu - Cauaceu - Cetariu - Paleu - Cartierul Orizont Paleu, cu mai multe întoarceri. Ultima tură din traseul de bicicletă este pe ruta Săldăbagiu de Munte - Oradea, finișul fiind în  Parcul Brătianu, unde concurenții parcurg proba de alergare. Și această probă are două lungimi de traseu, cei care s-au inscris la proba de Ironman aleargă un maraton, adica 42.2 kilometri, care înseamnă 37 de ture de parc, iar cei care s-au înscris la Half Ironman doar un semimaraton, adică 18 ture de parc", a explicat organizatorul.

Durata traseului

 Durata medie pentru distanța Ironman este aproximativ 12 ore, deși cei mai buni sportivi sunt sunt așteptați la finiș în mai puțin de 9 ore de la start. Pentru Half Ironman, durata medie de parcurgere a traseului este de 7 ore, însă cei mai buni concurenți sunt așteptați să termine traseul în mai puțin de 5 ore de la start.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite