Oradea: Nouă unități de învățământ nu vor fi reparate din lipsă de fonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Nouă unități de învățământ nu vor fi reparate din lipsă de fonduri
Oradea: Nouă unități de învățământ nu vor fi reparate din lipsă de fonduri

În vacanța de vară sunt reparate 40 din cele 83 unități de învățământ. Bugetul local a alocat  11,25 de milioane de lei pentru lucrări de reparații curente sau capitale la școli și grădinițe, spre dezamăgirea directorilor și a părinților.

Paisprezece unități de învățământ de toate gradele sunt în proces de reparații curente, iar zece în reparații capitale. La o parte dintre ele, lucrările au început încă de anul trecut, fiind de anvergură. Colegiul național Emanuil Gojdu, Liceul de Artă și Colegiul Tehnic Mihai Viteazul sunt în șantier de un an. „Anul acesta, până în august, vom termina lucrările de reparații la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul. La Liceul de Artă și la Colegiul Gojdu șantierul va continua și anul viitor pentru că este vorba despre lucrări foarte ample”, spune Tunde Benyovszki, director adjunct al Administrației Imobiliare Oradea.  La cele trei școli se reabilitează fațadele, înlocuirea tâmplăriei și a instalațiilor electrice, precum și amenajări interioare. Imobilele sunt vechi și necesită reparații profunde de mai mulți ani. Motivul invocat de fiecare dată a fost lipsa banilor.

Grădinițe extinse

Trei grădinițe sunt prioritate vara aceasta pentru a putea primi din toamnă grupele de la grădinița de pe strada Mihai Eminescu, al cărei imobil a fost retrocedat Camerei de Comerț și Industrie, în urma unui proces foarte lung. „Patru grupe vor fi mutate la Grădinița 46, iar câte două la Grădinițele 54 și 55. Pentru aceasta trebuie să extindem cele trei grădinițe și să realizăm grupe noi”, precizează Benyovszki. Părinții copiilor vor fi obligați să își ducă micuții la grădinițe din cartierele Cantemir și Rogerius, în zona centrală nemaifiind unități pentru preșcolari.

Doar igienizări și reparații simple

Vara aceasta se execută lucrări de reparații doar în jumătate din cele 83 de grădinițe, școli generale și licee orădene. „Administrația Imobiliară nu a realizat veniturile preconizate și nu am putut licita lucrări la mai multe școli, deși ar fi necesare. Așteptăm o rectificare de buget în luna august pentru a putea prinde și alte școli”, mai spune Tunde Benyovszki. Până la începerea noului an școlar, unitățile de învățământ vor fi doar igienizate, pentru a nu expune copiii unor îmbolnăviri. Directorii unităților de învățământ sunt nemulțumiți de sumele alocate anul acesta pentru reparații. Nevoile școlilor sunt mult mai mari decât sumele alocate și lucrările ce se execută. „La noi ar fi trebuit să se extindă cantina. E o lucrare simplă, care s-ar fi făcut într-o lună, dar cei de la primărie spun că nu au bani”, spune Ioan Mincu, directorul Liceului Aurel Lazăr. Speranța acestuia este într-un proiect de reabilitare, modernizare și extindere prin Programul Operațional Regional. „Mai am de obținut două avize, iar joi este termenul limită de depunere a dosarului. Doar Dumnezeu știe dacă ne putem încadra în termen”, mai spune Mincu. Părinții care au copii la școli aflate în reparații nu sunt foarte încântați de șantierele continue. „Copilul meu este la Gojdu. Din fericire nu au lucrat la fațadă pe partea pe care este clasa lui. Nu-mi dau seama cum se concentrează la oră copiii care au acompaniament obligatoriu de mistrii și ciocane”, spune Ana Lucaci.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite