Oradea: Note mici la titularizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei profesori au luat note de zece la titularizare iar 21 au luat note între 1 și 1.99. Distribuirea pe posturi se va face între 22 şi 29 iulie, prin dezbatere publică.

Aproape 2.400 de cadre didactice din Bihor au susținut examenul de titularizare. Acestea au concurat pentru cele 287 de posturi titularizabile sau pentru posturile de suplinitor.
Pentru Sebastian Ilinca, din Dolj, al treilea an în care a dat examen pentru titularizare a fost cu noroc. Profitând de posibilitatea de a încerca în același an la mai multe centre din județe diferite, Sebastian Ilinca a încercat de șapte ori să devină titular pe un post de profesor de matematică, în județele Dolj, Brașov și Bihor. În acest an, cu nota 7.40, a fost primul de pe lista de 128 de candidați de la centrul de verificare de la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea, în condițiile în care cea mai mică notă a fost 1.20. Cu o vechime de trei ani, tânărul are toate șansele să primească un post de profesor de matematică, pentru clasele IX – XII, la Liceul Agricol din Marghita, județul Bihor. “Cred că înainte nu am fost destul de bine pregătit și și-a spus cuvântul și lipsa experienței. Subiectele de anul acesta au fost foarte grele. Trebuie să înveți foarte mult ca să faci față unui examen la care intervin și emoții puternice”, spune Sebastian Ilinca. Profesorul recunoaște că a fost plăcut surprins să vadă că în Bihor i-a surâs norocul. “În alte județe se face bișniță cu posturile. Am avut colegi foarte slabi care s-au titularizat anul trecut”, povestește Sebastian Ilinca.

Note foarte mici

În ceea ce privește cazurile persoanelor care au dat examen de titularizare și au primit note de 1.20 sau 1.90, profesorii cred că este vorba despre absolvenți care s-au aflat la prima experiență de acest gen. “Doar cei fără experiență au luat note atât de mici. Nu știau probabil la ce să se aștepte”, crede Rada Elisabeta, educator la Școala Specială nr. 54 din Oradea. Între profesorii care au dat examen la centrul de la Colegiul Național Mihai Eminescu, la istorie cea mai mică notă acordată anul acesta a fost 1.20, candidatei Ioana Buzle. La geografie o altă aspirantă la titlul de profesoară, Andreea Bene, a primit nota 1.56. Tot la C.N. Mihai Eminescu, la proba de limba engleză cea mai mică notă (2.75) a primit-o Miklo Melinda, în timp ce la limba și literatura română candidata Diana Suciu a luat 3.20.

Nu e o rușine

În rândul profesorilor, cazurile celor care lucrează de zece ani în sistem, fără a fi titulari pe un post, nu sunt considerate exemple rușinoase. “Titularizarea nu depinde de noi, ci de numărul de posturi scoase într-un an. Durează ani de zile până un profesor, oricât de bun ar fi el, se poate titulariza”, spune Mihaela Șerfezi, profesor de geografie de patru ani, la un liceu din Oradea.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite