Nicolae Jurj, şeful Autorităţii Rutiere Române (ARR) Satu Mare, rămâne în arest pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Jurj, ieşind de la proces, la Curtea de Apel Oradea
Nicolae Jurj, ieşind de la proces, la Curtea de Apel Oradea

Astăzi s-a judecat la Curtea de Apel Oradea recursul declarat de către Nicolae Jurj împotriva încheierii Tribunalului Satu Mare, prin care s-a dispus arestarea sa preventivă, pentru 29 de zile. Potrivit informaţiilor transmise de către Adrian Haş, expert informare publică la Curtea de Apel Oradea, recursul a fost respins.

Şeful Agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române (ARR) Satu Mare, Nicolae Jurj (40 de ani), a fost prins în flagrant, vineri, 18 noiembrie 2011, de către procurorii DNA, în timp ce primea suma 2.500 lei pe care ar fi cerut-o pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Satu Mare pentru ca aceştia să favorizeze firma unui om de afaceri la momentul efectuării unui control de specialitate. În aceeaşi zi, Nicolae Jurj a fost reţinut pentru 24 de ore, iar sâmbătă, 19 noiembrie, Tribunalul Satu Mare a dispus arestarea lui pentru 29 de zile. Avocatul său, Gerenyi Istvan, a declarat astăzi că Nicolae Jurj şi-a recunoscut vina, dar că nu se poate vorbi despre trafic de influenţă în acest caz. „Ar trebui să fie cercetat în stare de libertate, deoarece se bucură de prezumţia de nevinovăţie", a spus Gerenyi. „Clientul meu nu a dispus sau împiedicat efectuarea anumitor controale", a subliniat avocatul.

I-a mai cerut bani

Procurorii DNA susţin că, în urmă cu aproape o jumătate de an, Nicolae Jurj, în caliatate de şef al agenţiei ARR din Satu Mare i-ar mai fi pretins bani aceluiaşi om de afaceri din Carei. Potrivit acuzării, în cursul lunii mai 2011, Nicolae Jurj, i-ar fi cerut acestuia suma de 2.500 lei pentru ca subordonaţii săi să nu efectueze controale la firma acestuia. Din suma pretinsă, Nicolae Jurj ar fi primit 2.000 lei. Câteva zile mai târziu, Jurj ar mai fi pretins de la un colaborator al omului de afaceri o cantitate de motorină sau suma de 1.000 lei, contravaloarea combustibilului.

O maşină pe numele lui

Potrivit declaraţiei de avere pe anul 2010, publicată pe site-ul arr.ro, Nicolae Jurj nu are pe numele lui decât un WV Passat, achiziţionat în anul 2003, iar soţia lui are un apartament de 160 metri pătraţi, moştenit. Cei doi soţi mai au patru conturi în valoare de 35.500 de lei şi un cont deschis la o bancă din străinătate, în valoare de 5.500 euro. Potrivit aceluiaşi document, Jurj mai are şi datorii, 32.500 la BCR şi 6.300 la Banc Post. „Nu are foarte mulţi bani pentru că era un împătimit al jocurilor de noroc", a declarat, pentru ediţia de Transilvania a ziarului „Adevărul", o verişoară a lui Jurj. „În ultimul timp nu prea am mai ţinut legătura cu el, dar în urmă cu doi - trei ani ştiu că era foarte pasionat de jocurile de noroc. Era foarte des văzut prin baruri jucând la aparate", ne-a declarat aceasta.

Cine este Nicolae Jurj

Nicolae Jurj, de 40 de ani, este născut în satul Ianculeşti, judeţul Satu Mare. După căsătoria cu Aurelia Jurj, s-a mutat în municipiul Carei, unde a lucrat ca inginer la fosta Întreprindere de Gospodărire Comunală şi Locativă, după care s-a mutat la Satu Mare, la o societate de asigurări. Membru PD, în anul 2006, a fost numit şef al Agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române din Satu-Mare, dar a fost schimbat după aproximativ un an. A continuat însă să lucreze ca inspector la aceeaşi instituţie. În 2008, a candidat la funcţia de primar al municipiului Carei. Deoarece nu a primit decât votul a 12,66% dintre alegători, clasându-se pe locul al treilea, Nicolae Jurj a ocupat doar postul de consilier PD. În luna mai, 2009, Jurj a renunţat la postul de consilier local în Carei, în favoarea unui alt PDL-ist, Alexandru Binder. În acelaşi an, cu sprijinul Biroului permanent local Carei, a fost numit şef al Agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române Satu Mare. Deoarece Autoritatea Rutieră Română urma să se desfiinţeze, urmând ca din 4 decembrie să funcţioneze Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), Jurj spera să fie numit şef al acesteia la Satu Mare. Un angajat al ARR Satu Mare, Florian P., a declarat pentru "Adevărul" că luni urma să-i sosească preavizul prin care era anunţat că i se întrerupe contractul de muncă urmând ca din decembrie să fie angajat la ISCTR. „Suntem foarte surprinşi de arestarea sa. Era un om foarte secretos, vorbea foarte puţin, era retras, dar nu ne aşteptam să facă aşa ceva. E drept că printre angajaţi s-a auzit că îi cam plac jocurile de noroc, la aparate, dar asta nu înseamnă că trebuia să ceară mită", a mai spus Forian P.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite