Niciun vinovat pentru tragedia de acum un an de la Oradea Plazza VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul tragediei de la Oradea Plaza a murit un orădean în vârstă de 42 de ani
În cadrul tragediei de la Oradea Plaza a murit un orădean în vârstă de 42 de ani

Astăzi se împlineşte un an de când un muncitor şi-a pierdut viaţa într-un accident dramatic, sub beton, la Oradea Plaza. Procurorii aşteaptă finalizarea expertizei tehnice, promiţând să soluţioneze dosarul până la sfârşitul acestui an.

Dă CLICK aici pentru a vedea un video de la accident (sursa TVS)

Astăzi se împlinește un an de la accidentul de la Oradea Plaza, când muncitorul Gabor Florin, în vârstă de 42 de ani, și-a pierdut viața, strivit de o sută de tone de beton proaspăt turnat.  Alți trei colegi de-ai săi au fost răniți, cel mai tânăr dintre ei, Teodor Sava, de 28 de ani, fiind și cel mai grav afectat. Potrivit colegilor de șantier, tânărul și-a petrecut ultimul an la tratamente în Italia. Surse judiciare spun că Teodor Sava a primit, la acea dată, 90 de zile de îngrijire medicală, conform nomenclatorului juridico-medical. Foarte grav rănit, cu 80 de zile de îngrijiri medicale, a fost Florea Perța, de 29 de ani. Gheczi Ciobo, de 34 de ani, a scăpat cel mai ușor din tragedie, cu 12 zile de îngrijiri medicale.



Florian Gabor, orădeanul mort în accident

Florian Gabor și-a pierdut viața în accidentul de la mall

Viața celor implicați nu a mai fost aceeași, din acea fatidică zi. Văduva lui Gabor Florin, Nicoleta, își crește singură băiatul, care acum este elev în clasa a noua. Casa pe care visau să o construiască împreună a rămas în același stadiu, de un an. Femeia de 36 de ani muncește chiar și 12 ore pe zi pentru a-i asigura fiului său un trai decent. Vecinii spun că, până astăzi, Nicoleta Gabor nu a primit niciun ajutor bănesc sau vreo despăgubire, din partea angajatorilor sau reprezentanților proiectului Oradea Plaza. Surse judiciare susțin că, la momentul accidentului, toate victimele au exprimat pretenții pecuniare, necuantificate.



Aspecte de la accident, de acum un an

Oradea Plazza

La un an de la accident, dosarul se află încă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. „Dosarul nu este soluționat, fiindcă s-au dispus două exertize, din care una nu a fost încă finalizată", a spus Valentin Mirișan, procuror general al Parchetului Curții de Apel Oradea. Ambele expertize sunt realizate de către porfesorul universitar Pavel Alexa, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, costurile fiind suportate de către beneficiarul investiției, Cetatea Nouă. Expertiza tehnică pe zonele metalice, finalizată, relevă că s-au comis erori de proiectare la fermele de susținere ale planșeului aflat în turnare. Sursele judiciare spun că a reprezentat o muncă titanică simpla degajare a spațiului, fără compromiterea probelor.

Expertul Gheorghe Popa, singurul responsabil până în prezent

Până în momentul de față, procurorul care se ocupă de accidentul de construcții de la Oradea Plaza - fără precedent ca amploare - a finalizat chestionarea instituțiilor implicate. Dosarul de la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea include infracțiuni de drept comun, precum o ucidere din culpă și trei infracțiuni de vătămare corporală  din culpă. Însă, până acum, nu s-au stabilit vinovații. Se cunoaște cauza accidentului, dar nu și condițiile în care s-a produs acesta, vorbindu-se, în prezent, de o posibilă culpă comună.



Expertul Gheorghe Popa a rămas fără atestat

Certificatul expertului Gheorghe Popa

Adriana Lipoveanu, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Stat în Construcții Bihor, a spus că expertiza tehnică efectuată de Pavel Alexa l-a identificat drept principal responsabil pe Gheorghe Popa, expert verificator, profesor universitar la Facultatea de Hidrotehnică din Timișoara, precum și pe un grup de conferențiari de la Facultatea de Construcții din Timișoara, care au semnat proiectarea structurilor metalice de rezistență. Expertului Gheorghe Popa i-a fost anulat certificatul de atestare tehnico-profesională A2 (rezistență metalică), în luna iulie a anului trecut. Popa nu se consideră vinovat de ce s-a întâmplat la Oradea Plaza, la 12 februarie 2009. „Principalii responsabili sunt cei de la Inspectoratul de Construcții, care au  dat drumul la construcții fără să aibă toate avizele, fără detalii de execuție și caiete de sarcini. Tot ce au făcut, au făcut împotriva legii", a declarat Gheorghe Popa, revoltat că i-a fost prejudiciată, pe nedrept, imaginea. Acesta a spus că tot ce a încasat el, din infima sa contribuție la grandiosul proiect Oradea Plaza, nu a depășit 800 de euro.



Așa va arăta mall-ul

I-a dăunat la imagine

image

Samuel Muj, administrator la Con-sam-pro, firma care a proiectat structura metalică, refuză să dea declarații pe tema accidentului de anul trecut. În schimb, Albert Titus Constantin, proiectantul în faza de Proiect Autorizare Construcție, de la firma Cons-Adivser Timișoara, spune că abia așteaptă să fie finalizată ancheta. „Este o povară pe care o ducem cu toții în spate. Mi-a stricat enorm la imagine, cifra de afaceri scăzându-mi foarte mult", spune Constantin. Acesta a fost sancționat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor cu 8.000 de lei, însă a contestat amenda, considerându-se nevinovat. În ceea ce-l privește pe constructorul Tehnoclima SRL Constanța, verificat de către toate instituțiile avizate, în dosarul de la parchet se arată că acesta a respectat cu strictețe toate normele în vigoare, neexistând o minimă suspiciune de culpă asupra sa.

Se apropie inaugurarea

Potrivit informațiilor primite de la Erika Barkó, director relații de afaceri la Portico Investments, dezvoltatorul maghiar al Oradea Plaza, centrul va fi inaugurat în al doilea trimestru al acestui an. „Lucrăm la închirierea zonelor comerciale și de birouri, cu o puternică echipă internațională, dar și cu o echipă locală, din Cluj. Pe partea de retail am semnat un contract de închiriere cu Billa România. Vom avea deci primul magazin Billa din oraș", ne-a informat Erika Barkó. Aceasta susține că firma a făcut toți pașii necesari pentru a aduce omagiu familiei lui Gabor Florin.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite