Niciun mistreț vânat anul viitor nu va părăsi fondul cinegetic de la Balc, fără analize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Fondul de vânătoare de la Balc a fost declarat zonă infestată cu trichinela, ca urmare a constatării că cinci dintre cei 160 de mistreți împușcati în weekend aveau trichineloză. Acest lucru nu înseamnă că nu se va mai putea vâna la Balc, ci că toate capetele de mistreți provenite de pe acest teritoriu vor trebui analizate, cu strictețe, din punct de vedere sanitar-veterinar.

VEZI FOTOGALERIE DE LA VÂNĂTOARE, CU ȚIRIAC

VEZI AICI FOTOGALERIE DE LA VÂNĂTOARE

AFLĂ AICI CUM A DONAT ION ŢIRIAC  MISTREŢII ÎMPUŞCAŢI

ASTĂZI, ORA 8.00:

Potrivit lui Mircea Gelu Budău, director la Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, cele cinci exemplare de mistreț găsite necorespunzatoare la examenul trichineloscopic au fost confiscate și predate la societatea Protan, pentru a fi arse. Ceilalți 155 de mistreți sănătoși au fost trimiși la Brașov și la Giurgiu, după cum ne-a informat Mircea Gelu Budău.

IERI, ORA 13.50

Potrivit informațiilor primite de la Mircea Gelu Budău, director coordonator la DSVSA Bihor, cei cinci mistreți au fost confiscați și trimiși pentru a fi arși, la firma Protan. Ceilalți 155 de porci mistreți vânați la Balc în acest weekend au fost trimiși în această dimineață, în jurul orelor 11.00, către un depozit  frigorific de la Giurgiu și către o casă de copii din Brașov, cu două mașini frigorifice de 16 tone.

DSVSA Bihor s-a ocupat în ultimele zile de supravegherea vânătorii de la Balc, fondul de vănătoare 12. „În vederea bunei desfășurări a acțiunii de vânătoare de la Balc, există un Protocol încheiat între Direcția Sanitară veterinară și firma WILD Boar, referitor la programul de supraveghere sanitară veterinară în mediul silvatic, pe fondul de vânătoare administrat de către SC WILD Boar", a spus Mircea Gelu Budău, director coordonator la DSVSA Bihor.

DSVSA Bihor a asigurat supravegherea sanitară veterinara prin medicul veterinar responsabil pentru fondul de vănătoare , medicul veterinar zonal Marghita și trei asistenți veterinari. Medicii veterinari au asigurat prelevarea și pregătirea probelor în scopul efectuării examenului trichineloscopic, concomitent cu cele pentru supravegherea pestei porcine clasice de la toate carcasele de mistreți destinate consumului uman.


image

„După recoltarea vânatului, eviscerarea și prelevarea probelor pentru examenul de laborator și examene trichineloscopice, piesele sunt păstrate în spatiul frigorific  până la confirmarea examenelor de laborator negative, pentru pesta porcina clasică  și examene trichineloscopice negative", a spus Budău. Transportul carcaselor se va face către centre frigorifice, însoțit de buletinul de analiză și certificatul  sanitar veterinar de transport.



CITEȘTE ȘI


UPDATE: Cinci dintre mistreţii vânaţi la Balc, suspecţi de trichineloză, au fost arși

Porcii mistreți vânați de miliardarii lui Țiriac la Balc vor ajunge la sărmani

Invitații lui Ion Țiriac au împușcat în două zile 162 de mistreți, cel mai mare de 120 kg

Vipurile de la Balc nu s-au lăsat păcălite de noroaie în goana după mistreți

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite