Masa de Anul Nou conține și pește chiar și la cei care nu țin cont de superstiții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanca Vali Tătar nu ţine cont de superstiţii atunci când vine vorba de prepararea mesei de Revelion. Cu toate acestea, de pe masa familiei nu lipseşte peştele, alături de preparatele tradiţionale din porc, sarmalele şi un tort de fructe.

Ca orice gospodină, orădeanca Vali Tătar, de 50 de ani, începe pregătirile pentru întâmpinarea noului an încă din 30 decembrie. „Înainte cu o zi, fac curăţenie în casă şi încep să pregătesc zarzavaturile, fac blatul pentru tort şi ce mai am nevoie pentru a pregăti masa de Revelion”, a explicat Vali Tătar. „Mâncarea o fac în ajun, să fie proaspătă”, a adăugat orădeanca. Pentru masa de Revelion face preparate puţine şi mai uşoare.
„De obicei, gătesc ciorbă de peşte, preparată cu zarzavaturi, usturoi şi bulion. Fără smântână, iar zarvazaturile le călesc puţin, să fie uşoară. Peştele îl pun la sfârşit, cu zece minute înainte să iau supa de pe foc”, explică Vali Tătar.

Deliciu, nu superstiţii

Carnea lipseşte aproape cu desăvârşire de pe masa familiei, felul principal fiind tot din peşte. „Cumpărăm peşte viu în ajun, să fie proaspăt. După ce îl curăţ, îl las să stea condimentat vreo două ore, după care îl prăjesc”, a explicat orădeanca. Ea nu crede în superstiţii şi nu găteşte masa de Anul Nou în funcţie de ce se zice din bâtrâni. „Dacă nu aş avea bani să cumpăr peşte, cu siguranţă aş face un pui la cuptor”, recunoaşte orădeanca.

Pe lângă felurile principale, meniul mai cuprinde salate şi platouri reci. „Mai prepar trei feluri de salate, de boeuf, de vinete şi de cartofi cu ceapă roşie şi platouri reci cu ficat învelit în bacon şi gordon bleu. Nu lipsesc sarmalele, chiar dacă am făcut şi de Crăciun”, a mărturisit Vali Tătar. Desertul va fi un tort cu fructe şi frişcă sau din zahăr ars. „Nu fac mâncare foarte multă pentru că trebuie să fim modeşti şi cumpătaţi, chiar dacă e sărbătoare”, subliniază orădeanca. Din preparatele ei se vor ospăta în noaptea dintre ani familia şi câţiva prieteni care vor veni în vizită.

Remedii antimahmureală

Cel mai bun remediu este prevenţia, aşa că cei care vor să se bucure de noaptea de Revelion sunt sfătuiţi să nu amestece băuturile şi să nu exagereze. Dacă totuşi aţi scăpat lucrurile de sub control moarea (zeama de la varza murată) este un remediu bun antimahmureală. Ciorbele uşoare, acrişoare şi murăturile intră în aceeaşi categorie. Iar dacă tot nu trece aţi putea încerca cu o saună, o aspirină şi multă apă, pentru că hidratarea este şi ea un remediu bun.  Puţină mişcare în aer liber ajută şi ea, dar dacă nu sunteţi adepţi ai sportului puteţi bea un ceai cald verde sau de ghimbir. şi somnul este indicat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite