Oradea: Nevoiașii vor avea unde să mănânce și să se spele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Nevoiașii vor avea unde să mănânce și să se spele
Oradea: Nevoiașii vor avea unde să mănânce și să se spele

O asociație investește 150.000 de euro într-o cantină și dușuri pentru săraci. Lucrările la ridicarea centrului, pe spațiul acordat de municipalitate în cartierul Cantemir, urmează să înceapă în septembrie.

Oradea va beneficia de un centru social, cu cantină și dușuri pentru oamenii străzii, printr-un proiect inițiat de Asociația Caritas Eparhial Oradea (ACEO). Aproximativ 150.000 de euro sunt asigurați pentru finanțarea acestui proiect, prin  Congregația Surorilor  Misionare Franciscane, din Rimini (Italia). Spațiul a fost acordat de municipalitate, după îndelungi așteptări din partea ACEO. „Ni s-a cedat un spațiu de 339 mp, în folosință gratuită, pe strada Teodor Aman, în zona Cantemir, în spatele Poștei“, spune Pr. Olimpiu Todorean, directorul ACEO. Acesta este mulțumit de deschiderea pe care consilierii locali au arătat-o vizavi de proiectul social. Lucrările la ridicarea centrului vor începe în luna septembrie. „Așteptăm să obținem fișa cadastrală. Avem deja certificat de urbanism iar acum lucrăm la dobândirea autorizațiilor necesare în vederea demarării lucrărilor“, spune Olimpiu Todorean.

De trei ani
Acesta și-a propus deschiderea unui astfel de centru încă din 2006, când asociația a început să distribuie zilnic o masă caldă (formată din supă, felul doi și pâine), pentru treizeci de persoane din Oradea. “Din 2006  și până în prezent mâncarea este pregătită de un restaurant, distribuirea ei făcându-se cu aprobare de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, la sediul asociației, din strada Mihai Pavel”, spune Olimpiu Todorean. Cantina de la centrul social va avea o capacitate de 50 de locuri. Având în vedere că oamenii străzii nu au acces la dușuri, reprezentanții ACEO s-au gândit să le ofere posibilitatea de a se spăla și de a-și schimba hainele. Atât femei, cât și bărbați, vor avea ocazia să facă un duș și vor primi un rând de haine curate, dar la mâna a doua.

Spațiu accesibil
Beneficiarii ACEO sunt persoane în vârstă, bolnave și fără resurse financiare, care nu se pot deplasa ușor.  Accesul la centru nu va fi condiționat de apartenența la o anumită religie. Pe lângă cantină, birou de asistență socială și dușuri, aici va funcționa, după-masa, un after-school pentru copiii săraci din zonă.

Cu ajutorul voluntarilor
La centrul pe care ACEO intenționează să-l deschidă vor munci circa 70 de voluntari, membri activi ai asociației. Dintre aceștia 39 sunt catolici, 21 ortodocși și 14 protestanți. Voluntarii vor servi masa, se vor ocupa de întreținerea dușurilor și vor distribui articolele de îmbrăcăminte. Legumele și alimentele vor veni, în mare parte, de la parohiile greco-catolice din țară.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite