Nelu Matei transformă fructele în artă
0
După ce jumătate din viaţă a oscilat între sculptură şi bucătărie, Nelu Matei a ajuns să îmbine cu succes cele două pasiuni. Artistul împlineşte mâine 45 de ani.
Profil
Născut. 9 decembrie 1964, Hunedoara.
Studii. Şcoala Populară de Artă (sculptură), diverse şcoli şi cursuri de bucătar.
Familie. Căsătorit, doi copii.
Nelu Matei sculptează în lemn de un sfert de veac. Fiindcă destinul l-a dus în Israel, unde a ajuns bucătar şef la restaurante cunoscute, artistul a decis să combine pasiunea sa pentru sculptură cu cea pentru gastronomie. Astăzi trăieşte în Oradea, din organizarea de mese festive şi sculpturi în fructe. Nelu Matei spune că a gătit şi pentru preşedinţi ai României şi că în Israel a furat meserie şi de la bucătăreasa personală a lui Bill Clinton.
A pendulat între sculptură şi bucătărie
Şase ani a fost bucătar şef la restaurantul Hotelului Scorilo, devenind renumit în rândul gurmanzilor orădeni şi nu numai. Este membru al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România şi a participat la nenumărate expoziţii şi concursuri gastronomice din ţară şi din străinătate. Cea mai recentă a fost în Suedia, unde ar fi avut şi şansa de a se stabili, dacă nu i-ar fi displăcut clima de acolo.
Sculptorul-bucătar a ajuns în Israel în 1995, unde a parcurs toate etapele unei cariere de succes. „Am luat-o de la spălatul vaselor şi am ajuns bucătar-şef la restaurante cu specific italian, franţuzesc, oriental, thailandez, din Tel Aviv”, povesteşte Nelu Matei. Acesta recunoaşte că, înainte să plece în Israel, nu a avut nimic de-a face cu bucătăria, decât în armată. În Israel şi-a cunoscut soţia, care este orădeancă, şi astfel a ajuns să se mute aici, în urbea de pe Criş. „M-a fascinat Oradea”, spune Nelu Matei.
În primul an petrecut aici, artistul a revenit la prima sa meserie, sculptând mobilă de lux pentru o firmă care exporta exclusiv în Italia. Apoi a decis să se întoarcă în bucătărie, în 2002 lucrând la Hotelul Continental din Arad. Ultimii şase ani şi i-a petrecut ca bucătar-şef la Hotelul Scorilo. „Din septembrie 2009 sunt pe cont propriu. Pun bazele unei afaceri de familie, prin care combin dragostea mea pentru gastronomie cu cea pentru artă”, spune Nelu Matei.
Artă în transformarea fructelor
În materie de sculptură în fructe Nelu Matei îşi aminteşte cu drag de cuplul de sfincşi creat din pepeni, pentru un mire care a vrut să-i sugereze miresei că în luna de miere urma să o ducă în Egipt. Printre creaţiile sale care au necesitat o migală deosebită se numără un „ceas” de o frumuseţe impresionantă, sculptat în pepene galben. Artistul spune că i-a fost uşor să treacă de la sculptura în lemn la cea în fructe sau chiar gheaţă. „Nu a trebuit decât să schimb sculele. Tehnica e aceeaşi”, spune artistul.
Intrebări şi răspunsuri
Ai vreo preferinţă culinară?
Îmi place să gătesc specialităţi din vânat şi vită, dar şi ficat de gâscă şi fructe de pădure. Ca desert îmi place ştrudelul franţuzesc, cu sos de vanilie.
Cum e să fii bucătar-şef?
Trebuie să ai o mare capacitate de efort şi de coordonare. S-a întâmplat să am patru sute de clienţi pe zi şi pe fiecare l-am făcut să revină în restaurant. Scopul meu e ca în memoria celui care gustă să rămână atât gustul, cât şi modul în care a fost prezentată mâncarea.
Ce contează cel mai mult în meseria ta?
Creativitatea. Altfel eşti doar tăietor de legume.
Ce-i place
„Îmi plac sculpturile anatomice”, spune Nelu Matei. Mare amator de artă, acesta povesteşte că până şi casa îi reprezintă gusturile şi dragostea pentru confort şi elemente naturale. Pe plan muzical îi apreciază pe Celine Dion şi Luciano Pavarotti. Filmul său preferat este „Troia”. Îi plac sporturile orientale şi fair-play-ul, indiferent de domeniu.
Ce nu-i place
„Nu suport laşitatea şi lipsa de responsabilitate. Nu-mi plac oamenii invidioşi şi imitatorii”, spune Nelu.