PORTRET: Natalia Coroiu formează micuţi ecologişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Coroiu
Natalia Coroiu

Orădeanca le demonstrează picilor că a fi ecologist înseamnă mai mult decât a strânge flacoane de plastic şi hârtie reciclabilă.

Natalia este educatoare din 1981 şi în toţi aceşti ani de experienţă şi-a dat seama că rolul ei în educaţia celor mici este extrem de important. Ea vrea ca orădenii să ştie că viitorul întregii planete depinde de felul lor de a se comporta cu mediul înconjurător.  „De la noi, copiii pornesc pe drumul vieţii cu primele lucruri de bază. Aici învaţă să se îmbrace, să mănânce civilizat, să vorbească frumos şi corect. Eu consider că sunt cea care le pune micuţilor creionul în mână”, a spus Natalia.

Pornind de la rolul important al educatorilor de gradiniţă în viaţa celor mici, s-a ajuns la un proiect prin care copiii învaţă să fie ecologişti. „Avem un parteneriat cu Jandameria, în cadrul căruia se desfăşoară activităţi de colectare de peturi şi materiale recliclabile. Copiii sunt foarte receptivi şi asta este mulţumirea mea cea mai mare. Ei sunt doritori să fie părtaşi la acest proiect şi îşi implică în activităţi inclusiv părinţii şi fraţii, întreaga familie”, a povestit Natalia.

Copiii învaţă să facă economie
Natalia discută cu cei mici despre necesitatea economiei la curent şi la apă, încălzirea globală şi cauzele ei. „Micuţii sunt foarte informaţi în aceste probleme, urmăresc tot felul de filme documentare despre încălzirea globală şi cauzele ei.”, a povestit Natalia. Tot ea a fost cu copiii pe care îi educă la schi la Stâna de Vale, unde jandarmii le-au arătat ce fel de echipamente folosesc pe munte. „Ca să poţi fi un bun dascăl trebuie să iubeşti copiii. Pentru mine, ei sunt totul, mă ţin în formă şi mă impresionează cu întrebările pe care mi le pun şi cu modul lor de a privi viaţa şi tot ce înseamnă ea”, a spus educatoarea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă pentru tine munca de educatoare de gradiniţă?
Este o muncă frumoasă şi foarte interesantă. Copiii sunt foarte inteligenţi şi curioşi, cu ei mă simt tânără şi în formă. Este una dintre cele mai frumoase meserii.

Ai terminat Facultatea de Ştiinţe Economice. De ce nu ai renunţat la a fi educatoare?
Pentru că-mi place enorm ceea ce fac. E foarte important pentru viitorul nostru ca cei mici să fie pregătiţi şi educaţi foarte bine, iar noi şi familiile lor avem un rol foarte important în acest sens.

Ce-i place
Natalia spune că îi place foarte mult să şofeze, iubeşte copiii şi îi place să mănânce fructe de mare. „Rolul nostru este unul foarte important pentru ceea ce vor ajunge copiii pe care îi educăm, atunci când vor fi adulţi. Bineînţeles că şi familia are un rol la fel de important”, a spus Natalia.

Ce nu-i place
Nataliei nu-i plac oamenii mincinoşi şi nu suportă prostia.

Profil
Născută. 13 septembrie 1969, Petid, judeţul Bihor.
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice din Oradea, Masterat în Managementul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii la „Vasile Goldiş”.
Familie. divorţată, are un băiat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite