Nagy Botond este singurul român la Campionatul Mondial de tăiat lemne (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nagy Botond
Nagy Botond

Orădeanul practică acest sport de doar doi ani şi deja a reuşit să ajungă la performanţe remarcabile, fiind selectat ca reprezentat al României la Campionatul Mondial de tăiat lemne din Elveţia.

Dă CLICK aici pentru o fotogalerie de la Campionatul Mondial de tăiat lemne

Nagy Botond are un magazin de motofierăstraie şi de acolo i-a venit ideea să practice acest sport. El spune că încă din 2000 a urmărit competiţiile dedicate tăietorilor de lemne din Europa şi din America. Atunci a început să se intereseze dacă există şi în România concursuri de tăiat lemne şi nu a găsit nimic. „Am început să mă interesez de existenţa unor competiţii de tăiat lemne în România din 2000. Nu am găsit nimic în afară de competiţiile organizate între elevii de la liceele silvice din ţară. Apoi în 2008 am primit un mail în care mi se propunea să fac parte din lotul naţional al tăietorilor de lemne din România", povesteşte sportivul.


image

Povestea apariţiei acestui sport şi la noi în ţară este legată de faptul că potrivit canalului de televiziune Eurosport, care are exclusivitate la aceste competiţii, în România raitingul la aceste transmisii era cel mai mare. Atunci compania STIHL, specializată în motofierăstraie a hotărât să formeze o echipă de tăietori de lemne şi aici. Primul contactat în acest sens a fost Botond, despre care se ştia că este amator al acestui sport şi care lucra deja cu  compania din Germania.


Aspecte din timpul Campionatului Mondial de tăiat lemne

Selectat la mondiale

Odată ce a venit propunerea, Botond a profitat de ea şi s-a pus serios pe treabă. A început să se pregătească intens, împreună cu ceilalţi 15 membri ai lotului naţional. În 2008 au început să se organizeze stagii de pregătire în Gilău, judeţul Cluj. În numai opt luni de pregătire Botond a început să aibă rezultate comparabile cu participanţii de la competiţiile internaţionale din ţări deja cu tradiţie în acest sport. „Am început cantonamentele de pregătire în februarie 2008 şi în septembrie 2008 am fost deja autorizat să particip la preselecţia organizată pentru participarea la Campionatele Mondiale. Am reuşit să ajung pe locul nouă din 33 de concurenţi din mai multe ţări şi cu acest rezultat am participat la mondiale", spune sportivul.

Cel mai bun din ţară

Potrivit sportivului, la fiecare competiţie trebuie să treacă prin şase probe. Trei cu toporul şi trei cu motofierăstraiele. „Fiecare participant trebuie să facă cele şase probe obligatorii. Dintre cele trei cu motofierăstraie, una este tăiatul lemnelor cu un joagăr manual şi alte două cu motofierăstraie, unul normal, de serie şi unul super tuningat. Al meu are 60 de cai putere şi cântăreşte 30 de kilograme. Este foarte greu de controlat o astfel de maşinărie, de aceea trebuie mult antrenament", spune sportivul.

La ora actuală Botond este cel mai bun tăietor de lemne din ţară, el a scos timpi cei mai buni la toate cele şase probe. Acum el se pregăteşte pentru Campionatul naţional de tăiat lemne din 9 iunie.


Nagy Botond la concursul de tăiat lemne

Întrebări şi răspunsuri

Cât costă uneltele necesare pentru a practica acest sport?
Este un sport scump. Toporul meu de competiţie a costat 500 de euro, motofierăstrăul tuningat a costat 5.800 de euro, iar cel de serie, în jur de 40 de milioane. Sunt foarte mulţi bani, de aceea ne căutăm sponsori care să ne ajute în acest sens.

Te-ai accidentat vreodată grav în timpul antrenamentelor sau competiţiilor?
Da, din nefericire m-am accidentat în timpul unui antrenament. Mi-a tăiat o bucată din degetul mare de la picior, dar m-am vindecat destul de rapid. Este un sport greu şi este nevoie de foarte multă concentrare şi atenţie ca să scoţi timp bun la probe şi să nu te accidentezi.

Ce-i place
Îi place foarte mult să joace fotbal, iar cel mai mult îi place să-şi petreacă timpul liber cu fiul său.

Ce nu-i place
Botond spune că nu-i place să piardă în niciun fel, dar s-a obişnuit cu asta şi a învăţat câte ceva din fiecare înfrângere.

Profil
Născut. La 6 februarie 1976 Săcuieni, Bihor
Familie. Căsătorit, are un copil
Educaţie. Facultatea de educaţie fizică şi sport - specializarea chinetoterapie

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite