Municipalitatea orădeană va legaliza "șpaga" în toate spitatele din subordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea orădeană va introduce sistemul de coplată în toate spitalele din subordine, până la sfârșitul anului. Astfel, pacienții care doresc să fie operați de un anumit medic sau doresc să fie internați în rezervă vor plăti în plus.

Taxele vor fi stabilite în funcție de complexitatea serviciilor. Primarul Ilie Bolojan a precizat însă că acestea vor fi sub nivelul celor practicate în spitalele private. Potrivit reprezentanților municipalității, 30%-50% din sumele provenite din coplată vor ajunge la medici și echipele care i-au asistat la operații, restul urmând să ajungă în bugetul spitalului.

Citește aici care este situația din spitalele orădene și ce măsuri va lua municipalitatea, pentru îmbunătățirea condițiilor din unitățile orădene

"Putem să ne facem că nu ştim ce se întâmplă sau putem opta să legalizăm  şpaga în spitalele municipalităţii. Putem să nu vedem condiţiile de tratament din spitale, crezând că lucrurile se vor rezolva de la sine, sau să intervenim pentru a avea spitale curate şi dotate corespunzător. Ne putem face că nu am auzit de cei care se plâng că unii oameni mor cu zile sau putem aplica sancţiuni dure celor care pretind foloase necuvenite pentru a trata un pacient. Lucrurile nu mai pot continua aşa", a declarat primarul Oradiei, Ilie Bolojan. El a precizat că va lua măsuri împotriva medicilor care vor mai accepta șpagă, după introducerea sistemului de coplată.

Un medic câștigă până în 550 de euro, după zece ani

Municipalitatea a decis să ia această măsură în condițiile în care salariul unui rezident la început de carieră se situează între 250 şi 350 euro. "În ultimii ani, datorită salarizării proaste în perioada de rezidenţiat, mulţi medici au optat să lucreze în străinătate deoarece o oferta în vest începe de la 3000 de euro. Un medic devine specialist după 6-7 ani de rezidenţiat. După ce îşi pot exercita meseria, mulţi îşi caută şi o altă sursă de venit - cabinetul privat sau colaborarea cu o clinică privată fiind unele dintre opţiuni", se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea. Potrivit sursei citate, după 10 ani de muncă, un medic specialist nu depăşeşte un salariu de 450-550 de euro net, însă mai beneficiază suplimentar de unele sporuri, în funcţie de specialitatea în care profesează. Făcând gărzi îşi pot mări de asemenea veniturile. "În aceste condiţii de salarizare, a devenit o practică plata de către pacienţi sau aparţinători a unor sume de bani către personalul medical. În felul acesta, o parte din cei care lucrează în sănătate îşi completează veniturile la negru cu sume care pot depăşi nivelul salariilor. S-a format pentru unele specialităţi, cum ar fi chirurgia sau ginecologia, o piaţă  în care se transmit de la un pacient la altul tarifele care se plătesc personalului medical", se mai arată în document.

Coplata funcționează deja în România

Doctorul Irinel Popescu, fostul preşedinte al CNAS, a afirmat că un studiu efectuat anul trecut arată că plata informală (,,şpaga") medie pentru o operaţie era de 100 euro. "Pentru o atitudine binevoitoare sau pentru urgentarea unui tratament, pacienţii sunt puşi în situaţia de a plăti frecvent pentru serviciile oferite de sistemul sanitar. Această stare de lucruri, potenţată uneori şi de un comportament de neacceptat de a condiţiona explicit sau implicit tratamentul, creează neîncredere în sistemul sanitar. În termeni reali, coplata funcţionează în sistemul sanitar de ani de zile. Statul însă, a privatizat câştigurile şi a naţionalizat pierderile", se mai precizează în documentul remis de Primăria Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite