Muncitorii au descoperit piatra de temelie a Teatrului de Stat din Oradea, în timpul unor lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii care lucrează la restaurarea Teatrului de Stat din Oradea au făcut o descoperire importantă din punct de vedere istoric, o cutie în care se presupune că se găsesc documente care vorbesc despre începuturile Teatrului de Stat din Oradea.

„În trecut era obiceiul ca atunci când se începeau lucrările la o construcţie nouă să se lase la piatra de temelie a imobilului o cutie sigilată în care constructorii, arhitecţii sau reprezentanţii oraşului lăsau gândurile lor referitoare la acea construcţie.  Probabil că aşa ceva vom găsi şi acum închis în acest obiect. Acest tub din metal a fost găsit la sfârşitul săptămânii trecute, iar azi îl predăm Muzeului Ţării Crişurilor pentru a fi desigilat în condiţii de siguranţă. În continuare dorim ca după renovarea teatrului să solicităm expunerea documentelor sigilate pentru a putea fi văzute de publicul orădean", a spus viceprimarul Biro Rozalia.

Florin Heredea, restaurator la Muzeul Ţării Crişurilor, a declarat că în cazul documentelor de hârtie acestea necesită un  tratament special din punct de vedere al umidităţii şi al temperaturii.

Lucrări de reabilitare la teatru

Lucrările de restaurare la prima etapă au fost administrate de Consiliul Judeţean, iar lucrările la etapa a doua (în valoare de 3.300.000 lei) şi a treia (în valoare de 6.200.000 lei) de către municipalitate. Lucrările care sunt executate de Constructorul Sălard SRL urmează să fie finalizate la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie.

Citește ce au descoperit restauratorii în cutia de metal mâine în Adevărul de Seară, ediția de Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite