Morminte medievale și o biserică din anul 1270, descoperite de arheologii orădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alte 70 de morminte vechi au fost descoperite de arheologul Ioan Crișan de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. În total, în ultimii ani, au fost dezgropate peste 400 de morminte în necropola unui sat medieval dispărut situat între localitățile Cefa și Mărtihaz.

Potrivit lui Ioan Crișan, satul se numea Rădvani și datează din anul 1214. „Localitatea a fost părăsită de săteni în cea de-a doua jumătate a secolului XVII, din cauza invaziei turcilor şi a conflictelor dintre ei şi austrieci", a explicat arheologul. Cele 70 de morminte au fost descoperite în decursul ultimului an, în total arheologii dezgropând până acum 408 morminte. Osemintele umane dintre anii 1000 şi 1550 și au fost prelevate pentru cercetări.

A fost descoperită și o fundație de biserică

Pe lângă descoperirea mormintelor medievale se adaugă și fundația unei biserici care datează din anul 1270. Arheologii orădeni vor continua lucrările la situl dintre localitățile Cefa şi Mărtihaz care se desfășoară pe o suprafață de aproximatov 24 de hectare, fiind considerat monument istoric.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite