Oradea: Portret/Molnar Monica, creatoarea de stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Molnar Monica, creatoarea de stele
Oradea: Portret/Molnar Monica, creatoarea de stele

Monica Molnar este un nume în muzica ușoară românească prin elevii pe care i-a format în ultimii aproape 20 de ani. Se străduiește să-i formeze complet, nu doar artistic.

Monica Molnar iubește muzica de când se știe. În clasele mici învăța cânce de la radio, iar apoi le cânta peste tot. S-a îndreptat și profesional spre muzică datorită învățătoarei ei. „„După serbarea de la terminarea clasei a IV-a, la care am cântat, învățătoarea mea Elena Coroiu le-a spus părinților că trebuie să urmez cariera muzicală”, povestește ea. Părinții au îndreptat-o spre instrumente muzicale, așa că fetița a învățat acordeon și pian, iar apoi canto muzică ușoară. „Îi datorez foarte mult profesoarei mele de canto de la Școala Populară de Artă, doamna Aurora Cipău. M-a ajutat foarte mult pentru a participa la festivaluuri și concursuri”, spune ea. În timpul conservatorului și-a dat seama că este atrasă și de pedagogie. A continuat să apară pe scenă, dar la absolvire a ales catedra.

Șlefuitor de talente

Până în 1990, Monica Molnar a predat la mai multe școli, mai întâi în județul Cluj, apoi în Bihor. Zece ani a predat muzica la Școala Generală nr. 4. Din 1990, a primit câteva ore de teorie și solfegiu la Școala Populară de Arte Francisc Hubic, iar din 1996 predă cu normă întreagă. Le predă doar adolescenților și tinerilor, nu și copiilor. „Talentul este un har ceresc. Trebuie cultivat cu grijă, altfel distrugi copilul”, spune ea. Profesoara precizează că până la 13-14 ani, copiii nu au o diafragmă dezvoltată, și deseori își forțează vocea, riscând să facă noduli pe corzile vocale. „Din păcate, azi lumea se grăbește să ajungă vedetă. Pentru asta însă trebuie să se maturizeze și să să fie gata să învețe, să lupte”, spune profesoara. Să fii cântăreț bun de muzică ușoară este foarte greu. „În cele trei-cinci minute cât este pe scenă, un cântăreț cântă, dansează, joacă teatru, face poezie. Este un adevărat sincretism artistic”, precizează Monica Molnar. Este împotriva playback-ului, de aceea pune un foarte mare accent pe formarea unei tehnici vocale cât mai bune. „Cu o tehnică vocală bună nu se surpă muzica și ritmul artisitic”, precizează ea.

Abonați la premii

Pe lângă accentul pe tehnica vocală, pune accent pe formarea trăsăturilor artistice și de caracter ale elevilor, astfel încât aceștia să poate face față atât succesului, cât și eșecului. Elevii Monicăi Molnar sunt abonați la podiumurile concursurilor și festivalurilor la care participă. Cele mai mici distincții cu care se întorc acasă sunt mențiuni. Elevii ei au câștigat trei din cele patru ediții ale Ploii de Stele, dar și concursurile și festivalurile naționale sau euroregionale la care participă. O parte dintre ei cântă acum pe vase de croazieră, alții în țară. 

Profil:
Născută: 26 martie 1953, Oradea
Studii: Conservatorul de Muzică Gheorghe Dima, Cluj-Napoca
Familie: are o fiică
Funcția: profesoară de canto muzică ușoară

Ce-i place:
„Apreciez foarte mult cinstea și corectitudine”, spune Molnar Monica. Se bucură când întâlnește oameni cu coloană. Își adoră profesia și este împlinită. Îi place să ajute oamenii și să dea tot ce are mai bun în ea. Îi place să le ofere elevilor ei maximul din ce poate pentru a-și cultiva harul pe care l-au primit de la Dumnezeu. Adoră să petreacă timp cu familia ei. Cea mai plăcută oboseală ea să aibă grijă de nepoțelul ei.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac mizeria fizică și morală. Mă deranjează foarte mult răsturnarea de valori la care asistăm în toate domeniile”, spune profesoara. Nu-i plac incorectitudinea și aroganța.

Întrebări și răspunsuri:
- Cum alegeți piesele pe care le cântă elevii?
MM – În funcție de personalitatea lor artistică. Unora li se potrivesc mai multe stiluri muzicale, altora mai puține.
- Cât timp trebuie să studieze cineva pentru a deveni un artist complet?
MM – Toată viața trebuie să învețe și să fie curioși de ce este nou. Trebuie să muncească pentru a-și perfecționa tehnica. Cursurile în școală durează trei ani, dar sunt care vin cinci-șase ani.
- Care este cel mai mare pericol pentru un artist?
MM – Aroganța și suficiența. În acel moment începe declinul.
- Fiica dumneavoastră cântă?
MM – A făcut muzică, dar nu a pasionat-o și a ales o altă carieră. I-am respectat voința.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite