Oradea: Portret/Ioana Moga, excelență în chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Ioana Moga, excelență în chimie
Oradea: Portret/Ioana Moga, excelență în chimie

Orădeanca s-a întors de la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaad cu aurul absolut la chimie.

Ioana Moga spune despre ea că este un adolescent normal, cu preocupări normale, la fel care orice adolescent de vârsta ei. Îi place să iasă cu prietenii, să asculte muzică și să citească. Însă, spre deosebire de mulți adolescenți Ioana se poate lăuda cu titlul de cea mai bună la chimie. Orădeanca a câștigat primul loc la Olimpiada Pluridisciplinară Tuymaad, care a avut loc în perioada 1-8 iulie, în Rusia, la Yakutia.

În lotul național

Ioana a început să facă o pasiune pentru chimie în clasa a VII-a. “Atunci am fost la primul concurs național de chimie și cred de acolo se trage pasiunea mea pentru chimie. Însă am început să învăț foarte bine la chimie în clasa a IX-a”, povestește eleva. Ea spune că unul dintre motivele pentru care a prins drag de această materie a fost profesoara ei, Anița Luncan. “Ea m-a pregătit foarte bine și în clasa a IX-a am fost la faza națională și am luat premiul II”, povestește Ioana Moga. Pentru concursuri Ioana se pregătește intens, împreună cu lotul național de olimpici. “Înainte de concurs facem pregătire la București, cu profesori universitari. De regulă stăm cam două săptămâni. Pregătirea o facem la Universitatea București sau la Politehnică, câte opt ore pe zi, patru dimineața și patru seara”, spune eleva. Ioana a câștigat, de curând, și argintul la Olimpiada Internațională Mendeleev, care a avut loc în Turkmenistan. După olimpiadă a fost la București, cu lotul lărgit de olimpici, unde a dat câteva teste în urma cărora s-a calificat pentru concursul din Rusia. “Am dat barajele și m-am calificat. Am avut două baraje tehnice, a câte cinci ore fiecare și un baraj de practică, a câte cinci ore. Cei care se califică între primi patru merg la olimpiada internațională și următorii trei sub 18 ani merg la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaad”, povestește Ioana Moga.

O experiență unică

În primele zile, înainte de probe, Ioana spune că a avut câteva zile libere, ocazie cu care a făcut câteva excursii. “Ne-au dus să vedem muzeul diamantelor, al mamuților și o peșteră de gheață. A fost o experiență foarte frumoasă”, mărturisește eleva. Concursul a început cu examenul teoretic, a urmat partea practică și contestațiile. Între timp, participanții au fost duși pe o croazieră pe Lena. Deși a mers pregătită la concurs, Ioana spune că nu se aștepta să ia aurul absolut. “La proba teoretică punctajul maxim a fost 80, eu am obținut 69, iar la proba practică 30, eu am obținut 29. Medalii de aur au fost trei, însă eu am fost prima dintre cei cu medaliile de aur”, subliniază adolescenta. Succesul ei este cu atât mai mare cu cât a reușit să câștige primul loc în fața rușilor. “Ei au tradiție în chimie și subiectele sunt tot timpul foarte grele. Însă am reușit să-I bat la ei acasă”, spune mândră Ioana. La concursul din Rusia au participat 159 de concurenți din România, Bulgaria, Kazakhstan și Federația Rusă.

Întrebări și răspunsuri

Cum te pregătești pentru proba teoretică?
De obicei ne pregătim două săptămâni, la București. La liceu noi nu avem laboratoare și substanțe pentru a ne putea pregăti așa cum trebuie pentru astfel de concursuri. Din acest punct de vedere românii au întotdeauna un handicap.
Ce-ți dorești să faci pe viitor?
Vreau să aplic pentru a merge la studii în Statele Unite. Mi-aș dori să ajunga la Harvard sau la IMT. Doresc să fac cercetare în chimia organică, iar aici la noi nu am posibilitățile pe care le-aș avea în Statele Unite. Din acest motiv dacă reușesc să ajung acolo nu mă mai întorc.

Ce-i place
Ioana a descoperit recent pasiunea pentru cărți. “Îmi place foarte mult să citesc în timpul liber. Nu am o carte preferată, însă încerc să citesc cât de mult pot”, spune olimpica. Ca orice copil de vârsta ei, Ioana ascultă muzică și îi place să iasă cu prietenii în oraș. Îi place să navigheze pe internet.
Ce nu-i place
Ioana urăște aglomerația din marele orașe și praful. “În rest nu prea mă deranjează nimic”, spune Ioana.

Profil
Născut
La 28 septembrie 1991, Oradea
Studii
Elevă în clasa a XII-a, Colegiul Național Emanuil Gojdu
Experiență
Aur la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaad
Familie
Un frate

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite