Moaştele Sfintei Rita de Cascia au adus la rugăciune mii de credincioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de credincioşi orădeni au aşteptat cu nerăbdare sosirea moaştelor Sfintei Rita la catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae" din Oradea.  Relicvarul conţine un oscior din încheietura mâinii stângi a sfintei şi a fost primit de un sobor de opt preoţi  şi doi diaconi dar şi de peste o mie de credincioşi.

Biserica Greco-Catolică „Sfântul Nicolae" din Oradea s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru miile de credincioşi care au venit să se închine la moaştele Sfintei Rita. Tineri, bătrâni, adulţi şi chiar copiii şi-au îndreptat paşii spre lăcaşul de cult pentru a atinge şi a săruta relicvariul, totul desfăşurându-se în bună rânduială. „Am venit la biserică să mă rog la Sfânta Rita. Mie îmi este dragă. Am apelat la ajutorul ei de mai multe ori şi nu m-a lăsat nicoodată la greu", ne-a spus emoţionată orădeanca Valentina Daniela Petru. Relicvariul, conţine un oscior din încheietura mâinii stângi a sfintei şi a fost aşezat în faţa iconostasului, în partea stângă, alături de o frumoasă icoană a ei. Nici căldură dogoritoare, de ieri, nu i-a oprit pe orădeni să vină în plină zi să se roage la Sfânta Rita. Printre credincioşi s-au numărat şi copii. „Am venit cu bunica la biserică să mă rog la Doamne Doamne. Vin la biserică pentru că îmi place", ne-a spus Darius Romaniuc în vârstă de şase ani. Este pentru prima dată când aceste moaşte părăsesc Italia .

„Sfânta imposibilităţilor" a ajuns la Oradea

La Oradea moaştele au ajuns miercuri seara. „Aproximativ şase mii de credincioşi  au trecut pe la moaştele Sfintei Rita pe parcursul nopţii. După moaştele Sfântului Anton de Padova,  Sfânta Rita a adunat cei mai mulţi credincioşi. Ne bucură aceste vizite ale sfinţilor, mai ales că unesc mase mari de credincioşi ortodocşi şi catolici în sfânta biserică şi în rugăciune", a spus preotul Ovidiu Duma, preotul paroh al bisericii greco-catolice „Sfântul Nicolae", din Oradea. Sfânta Rita este cunoscută mai mult în Italia şi provine din localitatea Cascia din regiunea Umbria. Este considerată de italieni sora mai mică a sfântului Benedict de Norcia şi a sfântlui Francisc de Assisi. „La noi cultul de venerare a sfintei este cunoscut în lumea catolică. Dovadă fiind prezenţa masivă a credincioşilor. Am început pelerinajul pe 12 august şi urmează să se încheie pe 16 septembrie", a afirmat părintele Marian Stoicănescu,parohul bisericii Greco-Catolice din Râmnicu Vâlcea, iniţiatorul pelerianajului.  În toată această perioadă moaştele sfintei Rita au ajuns în oraşe ca Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, Cluj, Zalău, iar de la Oradea se vor îndrepta spre Timişoara după care vor mai ajunge în Arad, Deva Alba Iulia, Braşov, etc.  „Sfânta imposibilităţilor", adică aceea căreia i se poate cere un har chiar şi în situaţiile cele mai disperate şi de nerezolvat. „Am venit la biserică să mă rog la Sfânta Rita pentru sănătate, pentru alte probleme şi pentru familie", ne-a spus Ana Marian, în vârstă de 61 de ani din Oradea. Programul liturgic închinat sfintei din Italia a cuprins Liturghia de seară la care au luat parte doisprezece preoţi, urmată de diferite devoţiuni în cinstea acesteia dar şi de proiectarea filmului Viaţa Sfintei Rita, care a fost titrat în limba română. La miezul nopţii s-a săvârşit liturghia cu molidvele Sfântului Vasile cel Mare, rozarul, paraclisul Maicii Domnului, adoraţie şi alte devoţiuni.

Trupul sfintei s-a păstrat în întregime şi nu s-a descompus de peste 500 de ani, fiind depus spre păstrare în oraşul italian Cascia. Fragmentul care a ajuns la Oradea a fost extras de episcopul de acolo pentru a le da posibilitatea celor care nu pot merge la Cascia să ajungă în apropierea Sfintei.Devoţiunea către Sfânta Rita conţine ceva inexplicabil. Trăind spre sfârşitul anilor 1300 şi prima jumătate a anilor 1400, dar venerată imediat şi invocată ca sfântă, este numită fericită de-abia în anul 1628, iar canonizarea este proclamată doar în anul 1900. Totuşi, poporul creştin i-a arătat dintotdeauna un incredibil ataşament. Datorită miracolelor, bineînţeles. Dar şi pentru legendele care au îmbogăţit istoria vieţii sale.Tradiţia bisericească arată că Isus Cristos a asociat-o pe Sfânta Rita în mod vizibil suferinţelor sale, înfigându-i în frunte un spin din coroana purtată de El.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite