Oradea: Moarea raiul de lângă noi (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Moarea raiul de lângă noi (GALERIE FOTO)
Oradea: Moarea raiul de lângă noi (GALERIE FOTO)

Parcul Natural Apuseni riscă să fie distrus de gunoaie, exploatarea necontrolată a lemnului și construcții ilegale.

Zona Padișului este afectată de munții de gunoaie ce rămân în urma turiștilor, de torenții ce se formează în urma defrișărilor și de construcțiile și camparea  ilegale.
În fiecare sfârșit de săptămână zona este invadată de turiști din județ, dar și din țară, din Ungaria, Polonia și alte țări. Unii cu respect față de bogăția pe care o descoperă, alții fără urmă de rușine, dovadă stând munții de gunoaie din apropierea locurilor de campare sau a satelor de vacanță.Pe Valea Boghii există o groapă de gunoi clandestină. „Nicăieri în lume, groapa de gunoi nu se amplasează lângă apă. Este un atentat la sănătatea ecosistemului și a oamenilor care vizitează zona”, spune Mihai Togor, președintele Fundației Ecotop. Termenul de închidere a gropilor clasice de gunoi a fost 16 iulie. Doar trei primării au declarat că problema este în curs de realizare, niciuna nefiind din zona Parcului Natural Apuseni. „Primăriile sunt obligate prin lege să asigure serviciul de salubrizare sau să aplice sancțiuni celor care aruncă deșeurile în locuri nepermise.

Exploatarea haotică a lemnului

Există suspiciuni că în zona Parcului Natural Apuseni lemnul se exploatează ilegal. „Este o zonă de conservare specială. La un control pe linie silvică sau a Gărzii de Mediu în aceste locuri de exploatare ar ieși la iveală multe nereguli”, spune Togor care constată că doar o mică parte dintre trunchiurile de arbori, transportate cu zel în weekend, sunt marcate corespunzător. Tăierea haotică a pădurii duce la formarea torenților, eroziuni ireversibile, afectează calitatea apelor și zestrea piscicolă prin rumeguș și distrug căile de acces. „Cei care taie lemnul necontrolat mizează pe regenarea naturală a pădurii. Ei uită că regenerarea se face în 30 de ani, nu de azi pe mâine, iar până atunci au loc distrugeri ireversibile de ecosistem”, spune Togor.

Construcții și campare ilegale

În platoul Padiș sunt doar patru construcții autorizate, vechea cabană și trei clădiri noi în roșu. „Am dat amenzi de 60.000 de lei în padiș, anul trecut. Acum constat că au răsărit altele”, spune Lucian Chindlea, fostul șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții. „Într-un parc natural nu este voie să construiești. Se construiește la periferia lui. Aici este cu atât mai periculos de construit, cu cât este o zonă carstică și nu este rezolvată problema apei și a canalizării”, mai spune Lucian Chindlea. Zona nu are rezerve suficiente de apă, iar apele menajere odată ajunse în carsturi afectează zona subterană și reapar la suprafață la Peștera Urșilor și cine știe în ce alte zone. La limita parcului există foarte multe locuri de cazare și de construit alte pensiuni.

Măsuri de protecție a parcului

„Există toate instrumentele pentru a proteja parcul, dar nu sunt utilizate. Avem legislație, avem un statut, trebuie doar folosite”, spune Togor. Dacă parcul se desființează, așa cum propun câțiva primari nemulțumiți de zonarea internă, se poate instala anarhia. „Aici este o zonă carstică de categoria A, cea mai importantă categorie de protecție. Dacă se desființează Parcul Natural Apuseni, nimic nu îi mai împiedică să distrugă acest monument natural unic. Odată cu pădurea și construcțiile haotice, se distrug habitate și specii de plante și animale de care încă ne mai putem bucura”, spune Togor. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite