Moara cu aburi „Emilia", construită în 1885, demolată fără aviz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta moară „Emilia“ stă să cadă
Fosta moară „Emilia“ stă să cadă

Csomortanyi Istvan, preşedintele filialei Oradea a Asociaţiei Tinerilor Maghiari din Transilvania, atrage atenţia asupra situaţiei deplorabile în care se află monumentele istorice şi clădirile vechi din Oradea şi din judeţul Bihor. Acesta acuză autorităţile de nepăsare şi susţine că moara Emilia ar fi demolată fără autorizaţie.

Csomortanyi Istvan este revoltat de modul în care este protejat patrimoniul, atât în Oradea, cât şi în judeţul Bihor. Acesta a prezentat situaţia morii cu aburi „Emilia", de pe strada Mihai Viteazul, din apropierea sinagogii. „În urma investigaţiilor efectuate am constatat că, deşi este în procedura de clasare a monumentelor, demolarea morii a fost începută încă din primăvară, fără autorizaţie de demolare. Conform legii privind protejarea monumentelor, acest lucru reprezintă o infracţiune", a declarat Csomortanyi Istvan. Acesta a subliniat că şi în localitatea bihoreană Şimian se întâmplă la fel, un pod vechi de 200 de ani fiind demolat, pentru a lăsa loc modernizării drumului Valea lui Mihai - Debrecen.

Dărăpănătură

Leontin Pătcaş, şeful Biroului Drumuri Publice din cadrul Primăriei Oradea, a declarat că moara este proprietate privată. „Este o clădire veche, în care nimeni nu-şi permite să investească, astfel încât se dărâmă singură", a spus acesta. „Nu cred că cineva s-ar apuca să o demoleze, fără autorizaţiile necesare", a mai spus Leontin Pătcaş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite