PORTRET: Miti Chişvasi a dat meseria de reporter pe cea de cameraman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul s-a angajat în televiziune de la 24 de ani ca operator şi de atunci nu a mai putut renunţa la această meserie.

În urmă cu 16 ani, Miti nu avea nicio legătură cu meseria de operator de televiziune. După ce a terminat liceul şi a făcut armata, a rămas să lucreze ca şi soldat angajat. După trei ani în armată, Miti şi-a dat seama că sistemul militar, de altfel, destul de strict, mai ales în anii ’90, nu i se potriveşte deloc.
„Întotdeauna mi-a plăcut rock-ul şi, bineînţeles, de aceea tot timpul am avut părul lung. În armată nu se permitea aşa ceva. Aşadar am vrut să ies din sistemul militar. În 1993 mi s-a oferit şansa de a lucra în televiziune şi am acceptat-o”, povesteşte Miti.

A început ca şi operator la TVO, prima televiziune locală din Oradea. Acolo, Miti a învăţat ce înseamnă să fii operator de televiziune. A rămas la TVO până în 1997, iar din 1998 s-a angajat ca şi repoter la cotidianul „Vest”. Dar cum televiziunea i-a rămas în suflet, în 2000 s-a angajat la o altă televiziune locală, TVS. „Am început să lucrez la TVS tot ca reporter, dar după o perioadă am trecut pe postul de operator. Mi se potriveşte mai bine şi m-am bucurat când mi s-a oferit acest post”, spune cameramanul.

Operator de ştiri

Miti spune că, deşi munca de operator este mult mai grea decât cea de reporter, lui i se potriveşte mult mai bine. „Un operator de televiziune munceşte mai multe ore pe zi decât un reporter. Avantajul este că eu, ca şi operator, am muncă de teren, în redacţie toată treaba este făcută de reporter. Pe teren, în schimb, trebuie să fiu foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în jurul meu. O ştire de televiziune se bazează în principal pe imagini, de aceea rolul unui cameraman este foarte important”, povesteşte operatorul. Miti a rămas la TVS până în 2003, când a fost chemat la o nouă televiziune locală, TV Transilvania.

„La Televiziunea Transilvania am fost angajat tot ca operator la departamentul de ştiri. A fost o perioadă grea, dar şi frumoasă. Aveam aparatură de ultimă generaţie, aveam mai multe jurnale de ştiri locale şi deci munceam mult mai mult. Ţin minte că aveam de lucru de dimineaţa până seara”, povesteşte Miti. În 2006, Miti s-a mutat din nou la TVS, iar din acest an lucrează ca şi operator la un studio de producţie care are contracte cu televiziuni de sport din ţară, dar şi din străinătate.

„Nu am vrut să renunţ la meseria de operator, pentru că-mi place foarte mult, dar munca în televiziune nu înseamnă doar ştiri. Acum facem transmisiuni în direct de la evenimente sportive”, spune Miti.

Întrebări şi răspunsuri
De ce îţi place mai mult să fii cameraman decât reporter?
Mi se potriveşte mult mai bine meseria de cameraman decât cea de reporter. Pe lângă asta, să fii cameraman este o meserie, e ceva palpabil.

Dacă ar fi să alegi, ce te-ai vedea făcând de acum încolo?
Aş vrea să am barul meu, unde să muncesc ca şi barman. Asta mi-ar plăcea să fac şi poate o să ajung să fac şi asta mai încolo.

Ce-i place
Miti spune că îi place să meargă cu motorul, să asculte muzică rock şi să-şi petreacă timpul liber cu prietenii.

Ce nu-i place
Miti spune, hotărât, că nu-i plac deloc politica şi, implicit, politicienii.

Profil
Născut. 18 noiembrie 1969, Oradea.
Familie. Necăsătorit.
Studii. Liceul „Mihai Viteazul”, Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite