Ministrul Sănătăţii a renunţat la ţinuta office pentru cea sportivă şi a particpat la un cros

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, la cros
Ministrul Sănătăţii, la cros

Vremea mohorâtă de la Oradea nu l-a determinat pe ministrul Sănătăţii, Ritlii Ladislau, să renunţe la îmbrăcămintea office. Echipat în trening, adidaşi, şi cu ochelari de soare, demnitarul orădean a alergat alături de alţi zeci de orădeni la Crosul pentru Sănătate.

Aflat la Oradea ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a dezvălui că forma bună pe care o are se datorează şi sportului, şi cel puţin odată sau de două ori pe săptămână face mişcare.  Până să ia startul demnitarul  a făcut mai multe recomandări pentru menţinerea sănătăţii în pofida îmbătrânirii.

"Ziua Mondială a Sănătăţii se sărbătoreşte încă din anul 1950. Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează în fiecare an o temă care reprezintă o problemă majoră sau un domeniu prioritar de sănătate. Ţările membre preiau şi aduc această temă în atenţia opiniei publice, iar anul acesta tema este sănătatea şi îmbătrânirea. România, fiind ţară membră, participă consecvent cu Ministerul Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, institute de sănătate publică sau organizaţii sanitare. Tema este preluată şi reluată în mod special la Spitalul Municipal, de unde provin, care în mod tradiţional marchează această zi, de 15 ani", a spus Ritli Ladislau.

Al doilea cros de la Oradea

Mesajul crosului, organizat pentru a doua oară la Oradea, a fost de a promova sănătatea, implicând autorităţile, de la decidenţi politici, până la oameni de rând, vârstnici şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate odată cu îmbătrânirea. Ministrul a vorbit despre faptul că oamenii trebuie conştientizaţi în privinţa "îmbătrânirii sănătoase".

 "Sunt patru mesaje importante. Primul e că vârstnicii reprezintă membri valoroşi ai societăţii şi combaterea discriminării de vârstă este apanajul societăţilor avansate. În al doilea rând, comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajează participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului, apoi sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere. În al patrulea rând, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită", a spus Ritli.

Zece recomandări

Multă mişcare, menţinerea sănătăţii în limite normale, renunţarea la fumat, controalele periodice pentru prevenirea şi detectarea precoce a cancerului, protejarea de bolile infecţioase, depistarea din timp a diabetului zaharat de tip 2, scăderea valorii colesterolului sunt cele zece recomandări pentru o îmbătrânire sănătoasă, transmise de către ministrul sănătăţii.  "Mesajul acestui cros nu este altceva decât să arătăm că mişcarea este importantă. Aproape toate bolile au tangenţă cu mişcarea. Eu în fiecare săptămână fac mişcare, cel puţin o dată sau de două ori", a spus el.

Încurajat de soţie, Ritli Ladislau a luat startul crosului şi a alergat, un kilometru,  în jurul Parcului "I. C. Brătianu" din Oradea. Cum nu a resimţit efortul, ministrul a mai făcut un sprint , după care a mai dat o tură de alergare prin parc.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite