Minerii de la Băița au renunțat la proteste, după câteva ore în care apa inundase galeriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ortacii de la mina Băiţa au protestat de mai multe ori închizându-se în subteran
Ortacii de la mina Băiţa au protestat de mai multe ori închizându-se în subteran

După patru ore de proteste, patru dintre cei 25 de ortaci de la mina de molibden de la Băița (Bihor) au intrat la muncă. „Apa era ieșită un metru, pe galerii. Dacă mai creștea cu 40 cm ajungea la motoare și ne electrocutam", a spus minerul Doru Filip. Ortacii au protestat fiindcă nu au fost plătiți de unsprezece luni.

Cei 25 de ortaci care de unsprezece luni lucrează gratuit la mina de molibden de la Băița (Bihor) au refuzat miercuri dimineață să intre în subteran. Aceștia ar fi trebuit să primească salariile restante sau să li se încheie contractele de muncă, pentru a putea beneficia de șomaj. Rămași fără un ban de Sărbători, minerii au lăsat mina pradă apelor, care riscă să inunde zona. După patru ore, în care apa ieșise un metru pe galerii, patru mineri au decis să intre în mină. „Colegul Costel Cioară, din Nucet, era ud până la brâu. Dacă mai creștea cu un pic nivelul apei, se electrocuta", a spus Doru Filip.

Datorii de 700.000 lei

Firma Mineral Mining, administrată inițial de către un acționar suedez și preluată ulterior de către firma Olservmin Rovinari, este în insolvență, cu datorii de circa 700.000 lei. Lichidatorul judiciar Carmen Demian a spus că a găsit un cumpărător pentru mină și că i-a cerut un avans, pentru plata salariilor restante. „Plățile se vor putea face, din păcate, numai în ianuarie", a spus Demian. Posibilul investitor este din Anglia și este reprezentat în negocieri de către un avocat din Suedia.

Pericol 

La sfârșitul lunii octombrie, o comisie mixtă, instituită din ordinul prefectului, a fost  în control la firma Mineral Mining. Concluziile comisiei, din care au făcut parte și reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, au fost că, dacă minerii refuză să lucreze, există pericolul ca galeriile să fie inundate și ca apele din subteran să contamineze cu metale grele Crișul și chiar Tisa. „Inundând mina, apa va extrage metalele grele, va ajunge în Criș, care se varsă în Tisa. Poate atunci autoritățile din România își vor da seama de gravitatea situației", a spus Alexandru Iștoc, liderul ortacilor de la mina de molibden de la Băița.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite